HANFA: ''Ne nasjedajte na ponude lažnih brokera''

HANFA: ''Ne nasjedajte na ponude lažnih brokera''

30.9.2016. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) primijetila je kako se građanima putem određenih internetskih stranica (blogovi, društvene mreže i forumi) predlaže trgovanje špekulativnim financijskim instrumentima, kao što su binarne opcije ili CFD-ovi.

 Putem takvih navodno privatnih stranica i profila stvara se dojam da fizičke osobe opisuju svoja navodna pozitivna iskustva u trgovanju takvim instrumentima te kako su zaradile često značajan novac, pri tome objašnjavajući na koji način trgovati preko online trgovinskih platformi – putem kojih se trguje navedenim špekulativnim financijskim instrumentima – te se u konačnici navodno neovisno predlaže trgovanje putem točno određenog brokera.

''S obzirom na osobe koje tako ''velikodušno'' pomažu javnosti ''dijeleći'' svoja uspješna iskustva u trgovanju visoko kompleksnim financijskim instrumentima, a istovremeno ne nudeći nikakve podatke i poveznice putem kojih bi se mogao nedvojbeno provjeriti njihov identitet i potrebna stručnost, upozoravamo da predstavljene komentare i iskustva u trgovanju čitatelji nikako ne bi smjeli uzeti ozbiljno i isključivo na temelju istih započeti s ulagačkim aktivnostima'', rekli su u Hanfi za tportal.

U ovakvim slučajevima radi se o prikrivenom reklamiranju takvih brokera odnosno neprimjerenim marketinškim strategijama u kojima se prenaglašavaju samo navodne pozitivne strane trgovanja, stoga ne nasjedajte na takve oglase.

''Osim toga, naglašavamo kako određena brokerska društva, na koja se upućuje putem takvih stranica, nemaju odgovarajuće odobrenje za rad Hanfe, niti nekog drugog regulatora u EU. Navedeno je potrebno uzeti u obzir jer ako dođe do potencijalnih problema s takvim društvom, Hanfa nije nadležna za poslovanje istih, odnosno neće vam moći pomoći u ostvarivanju vaših prava'', naglašavaju.

U Hanfi posebno upozoravaju na društvo XTRADE Europe, koje nema ovlaštenje za pružanje investicijskih usluga na području Hrvatske.

 

brokeri financije poslovanje burza prijevara