HAKOM: Oprez, nove prijevare vlasnika mobitela

HAKOM: Oprez, nove prijevare vlasnika mobitela

19.11.2015. // iPress // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) upozorila je u četvrtak korisnike mobilne telefonije da s operaterima ne potpisuju ugovore za druge osobe, odnosno da ne ustupaju svoje SIM kartice, jer iz toga mogu proizaći neželjeni troškovi koje je poslije nemoguće spriječiti i kontrolirati.

Kako se navodi u priopćenju, jedan je operator izvijestio HAKOM da se na tržištu pojavila nova vrsta prijevare.

Naime, određen broj korisnika je tijekom ovog mjeseca sklopio pretplatnički ugovor kod operatora, a zatim su za određenu novčanu naknadu mobilni uređaj i SIM karticu predali osobama s prijevarnim namjerama.

Te su osobe aktivirale uslugu preusmjeravanja poziva na inozemne brojeve, kao i usluge konferencijskih poziva, čime se omogućuju paralelni međunarodni pozivi. Na taj način, pretplatnicima koji više nisu u posjedu uređaja i SIM kartice, stvaraju se ogromni troškovi, koji višestruko premašuju iznose ''naknada'' koje su ti pretplatnici primili u zamjenu za sklopljeni ugovor.

Stoga HAKOM upozorava korisnike da ne nasjedaju na takve i slične pokušaje prijevare i ne ustupaju svoje SIM kartice drugim osobama, budući da iz toga mogu proisteći samo neželjeni troškovi, a koje je poslije nemoguće spriječiti i kontrolirati, zaključuju iz te agencije.

hakom prijevara operateri mobilna komunikacija crna kronika