Gradu Labinu uručena zahvala za vrijedan doprinos rastu i razvoju Talijanske nacionalne zajednice

Gradu Labinu uručena zahvala za vrijedan doprinos rastu i razvoju Talijanske nacionalne zajednice

30.11.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić primio je  predsjednika Talijanske unije Maurizia Tremula i predsjednicu Zajednice Talijana Labin Danielu Mohorović. Predsjednik Talijanske unije ovih dana obilazi sve gradove u kojima djeluju zajednice Talijana kako bi se utvrdili odnosi s lokalnim zajednicama, kao i zajednički projekti i aktivnosti.

Ove se godine obilježava i 30. godišnjica osnutka Talijanske unije, jedinstvene, autonomne, demokratske i pluralističke organizacije Talijana Republike Hrvatske i Slovenije pa je ovo bila prilika da se Gradonačelniku Glavičiću uruči i posebna zahvalnica za „vrijedan doprinos rastu i razvoju Talijanske nacionalne zajednice na teritoriju svog povijesnog naselja“.

Dosadašnja uspješna suradnja Grada Labina i Talijanske unije najvidljivija je na rekonstrukciji Malog kazališta – labinskog Circola i sjedišta Zajednice Talijana Labin, a danas se nastavilo razgovarati i o konkretnijim aktivnostima u nadolazećoj godini. Talijanska će unija do lipnja 2022. godine s iznosom od 240.000,00 kuna financirati novu instalaciju rasvjete pozornice i ozvučenja Circola, a Grad Labin će kandidirati ovo vrijedno zdanje na natječaj energetske obnove zgrada sa statusom kulturnog dobra u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. Osim toga, Grad Labin će kao osnivač labinskih osnovnih škola podržati i uvođenje tzv. nastave po modelu C, po kojem se pripadnici nacionalnih manjima imaju mogućnost obrazovati na materinskom jeziku.

talijanska manjina malo kazalište circolo daniela mohorović