Gradski reporter: Sve najbolje u Novoj, zaozbiljno

Gradski reporter: Sve najbolje u Novoj, zaozbiljno

1.1.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Redar ispred lokala jer bi hrpa ljudi htjela ući, a unutra je takva gužva danema smisla nekoga pustiti da uđe prije nego li netko izađe. Već smo zaboravili kada smo u gradu gledali takav prizor, a vidjeli smo ga proteklog petka na otvorenju Rock Caffea na Zelenicama i, što je još važnije, vidjeli smo ga ponovno na Badnjak. Bilo je to mjesto na koje su mogli izaći oni malo stariji, a onim malo mlađima imponiralo je biti u njihovom društvu. U kombinaciji sa živom glazbom na niskoj, publici pristupačnoj pozornici, nastala je prava božićna atmosfera gdje je svatko svakome prijatelj.
 
Gazda je dobro startao, od početka je zavrtio đir i taj će se đir, po svemu sudeći, nastaviti vrtjeti. Uostalom, svoj je Rock Caffe deklarirao kao podružnicu pulskoga, kojega mnogi Labinjani posjećuju u potrazi za zabavom. Ovaj objekt ima još jednu osobinu koja mi se sviđa radi do 2 sata, što znači da nema čekanja do ponoći da koncert počne. Naravno, nakon Tri kralja suočit će se, kao i svi ostali, s fijukanjem hladnog vjetra praznim ulicama, ali, uvjeren sam, dočekat će pjev ptica.
 
A da se može, unatoč svemu lošemu s čime se suočavamo, dokazuje i Sipe bar, lokal koji je zbog svoje najviše nadmorske visine u gradu godinama radio samo ljeti, uglavnom za vrijeme Labin Art Republike. Ove je godine bio prvi kafić u koji se svraćalo nakon polnoćke u župnoj crkvi. Prije nego mi ostali kafići zamjere što reklamiram ova dva (kojima, uostalom, reklama trenutačno nije potrebna), reći ću da su i ostali za pohvalu.
 
Poznato je gdje bi predsjednik Josipović bio svratio da nije morao Nelsonu Mandeli na sprovod, gdje se vode poslovno-politički razgovori, gdje svraćaju nogometaši, a gdje i ostali sportaši. Čisto praktički, bez obzira na neku ekonomsku teoriju, ugostiteljski su objekti odabrali svoje segmente tržišta i usmjerili se na njih. Znači da se poduzetnički razmišlja, a to je dobra vijest, posebno ako se sjetimo da je prije mjesec dana Grad organizirao seminar o samoinicijativi za pokretanje vlastitih projekata. Uostalom, klizalište pod šatorom rezultat je inicijative domaćeg poduzeća, a prva hokejaška utakmica na njemu obrta kojega, nekima je to važno, vodi žena.
 
Vjerojatno ima još dobrih poduzetničkim primjera koje bi trebalo spomenuti, ali nema više mjesta. Sve su to pozitivni primjeri koji u ovim danima kada podvlačimo crtu pod godinu bude optimizam. Jer do sada smo si sve najbolje u novoj godini željeli prigodničarski, a ovaj put to činimo za ozbiljno.
 
Robi Selan

đir gradski reporter Robi Selan Rock Caffe klizalište Sipe Bar Rotiro Velesajam kafići poduzetnici mjere pokretanje biznisa Labin kriza seminar centar