Gradonačelnik Glavičić odgovorio na mnoga pitanja u emisiji „Mikrofon u sredini“

Gradonačelnik Glavičić odgovorio na mnoga pitanja u emisiji „Mikrofon u sredini“

21.3.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić danas je  gostovao u emisiji „Mikrofon u sredini“ na Radio Labinu koja je bila u cijelosti posvećena aktualnoj situaciji širenja corona virusa. Tom je prilikom gradonačelnik još jednom apelirao na sve sugrađane da s punom odgovornošću provode sve mjere koje nam svakodnevno stižu od Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite. Zamolio je građane za što manje socijalnih kontakata kao jednom od najvažnijih jamaca zaštite zdravlja i sprječavanja širenja zaraze.


Štiteći zdravlje svoje djece, štitimo zdravlje starije populacije

Iako je Grad Labin veliku važnost pridavao izgradnji dječjih igrališta kao sigurnih zona za slobodno vrijeme naših najmlađih, uputio je apel roditeljima da u ovo vrijeme zaštite svoju djecu i spriječe njihova druženja na dječjim igralištima. Ta se mjera provodi prije svega kako bi se spriječila zaraza djece te  prijenos iste na starije članove obitelji kojima eventualna zaraza može biti pogibeljna. „Štiteći zdravlje svoje djece, štitimo zdravlje starije populacije“, u više je navrata naglasio gradonačelnik Glavičić.


Ista se mjera zabrane korištenja odnosi i na javna sportska igrališta za rekreaciju, na kojima su zabranjena okupljanja i zadržavanja. Uočena su i zadržavanja djela naših sugrađana uz manje prodavaonice, što je također izričito zabranjeno. Komunalni redari Grada Labina obilaziti će takve lokacije i onemogućavati zadržavanja.  


Ujedno se pozivaju građani da ako nije neophodno, izbjegavaju odlaske na liječničke preglede u druge centre, Pula ili Rijeka, kako se ne bi izlagali riziku. Gradonačelnik se zahvalio svima onima koji poštuju sve izdane mjere, a posebno onima koji poštuju samoizolaciju. Pozvao je da se prijave sva kršenja mjera županijskog i nacionalnog stožera, uključujući i nepoštivanje samoizolacije.Roditelji bez troška  plaćanje vrtića dok su djeca kući

Jedinstvo gradonačelnika istarskih gradova i Stožera civilne zaštite koji su prvi u Hrvatskoj uveli mjere za suzbijanje corona virusa,  a koje su za mnoge bile preuranjene, pokazale su se kao vrlo efikasne i pravovremene, naglasio je gradonačelnik Glavičić. Slijedom toga dodao je, da  su istarski gradonačelnici iskazali svoju jedinstvenost i jučer kada su u Puli predstavili  devet konkretnih mjera istarskih gradova za rasterećenje gospodarstva, a koje su tek prvi od tri planirana levela. Namijenjene su pomoći gospodarstvu koji se našao na udaru uvođenjem mjera Nacionalnog i županijskog stožera Civilne zaštite. Potpisan je i Sporazum o sufinanciranju nabave zaštitnog materijala i opreme za potrebe zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Istarska županija, u vrijednosti od oko 2 milijuna kuna. U njima će Grad  Labin sudjelovati sa 200 tisuća kuna. Grad Labin će dodatnih 50 tisuća kuna proračunskih rezervi usmjeriti prema Hitnoj medicinskoj pomoći pri labinskoj ispostavi Istarskih domova zdravlja. Na pitanje plaćanja dječjeg vrtića, gradonačelnik Glavičić poručio je roditeljima da u vrijeme dok su vrtići zatvoreni neće imati nikakav trošak.


Maksimalno ćemo štedjeti da bi pomogli našim gospodarstvenicima

Grad Labin, najavio je gradonačelnik Valter Glavičić, uvodi mjere maksimalne štednje te će  pristupiti preraspodjeli  sredstava namijenjenih prije svega  gradskim manifestacijama, kulturi, sport i troškovima informiranja. Ta se sredstva prenamjenjuju  zdravstvu i gospodarstvu. Ukinuti će se bilo kakav trošak reprezentacije i službenih putovanja,  zabraniti svako novo zapošljavanje u gradskoj upravi, trgovačkim društvima, ali i svim ustanovama koje su  proračunski korisnici. Solidarnosti u štednji uključiti će se civilni sektor, koji uključuje udruge građana u svim sferama društvenog djelovanja Ukoliko se proračun Grada Labina bude loše ostvarivao, razmišlja se i o smanjenju naknada za plaće gradskoj upravi i proračunskim korisnicima.


Očekuje i dodatne, konkretnije  mjere Vlade Republike Hrvatske kako bi se pomoglo gospodarstvu koje će nas nositi i kada prevladamo epidemiju corona virusom. Još je jednom pozvao sve sugrađane na odgovorno ponašanje u ovim  zahtjevnim vremenima, apelirajući da čuvajući sebe, čuvaju i druge.


koronavirus korona labin grad labin valter glavičić radio labin mikrofon u sredini