Gradonačelnik Glavičić boravio u poljskom gradu Rybniku

Gradonačelnik Glavičić boravio u poljskom gradu Rybniku

18.6.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom  obilježavanja Dana grada Rybnika u Poljskoj,  u petak 14. lipnja gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić  boravio je u Rybniku zajedno s veleposlanikom Republike Hrvatske u Poljskoj  Tomislavom  Vidoševićem, počasnim konzulom Republike Hrvatske u Poljskoj  Andrzej Zylakom  i Tuliom Demetlikom, zastupnikom u Saboru Republike Hrvatske i predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Hrvatskog sabora.

Tijekom susreta  s gradonačelnikom Rybnika Piotrom Kuczerom  istaknuta je dugogodišnja suradnja dva grada koje povezuje dosad više realiziranih projekata, a  jedan od uspješnijih bio je Projekt Minher, financiran sredstvima Europske unije a  proveden je  2013. i 2014. godine.

Gradonačelnik  Glavičić tom je prilikom istaknuo povezanost dvaju gradova ne samo na planu rudarstva, već i mogućnost ponovnog zajedničkog ulaska u partnerstvo za  sredstava Europske Unije kojima će se poticati obnova kulturne baštine, razvoj turizma, ali i gospodarstva.

Jasnu potporu daljnjem povezivanju Labina i Rybnika dao je veleposlanik RH u Poljskoj  Tomislav  Vidošević, kao i počasni konzul Andrzej Zylak, sada već dugogodišnji prijatelj i podupiratelj Labina i labinsko – poljskih partnerskih odnosa.

Grad Rybnik ima 137.800 stanovnika i nalazi se u srcu Gornje Šleske u Poljskoj. Povukao je značajna sredstva iz fondova EU, dio kojih je uložio u infrastrukturu, te valorizirao industrijsku tradiciju rudnika ugljena „Guido“. Grad Rynik bio je proglašen najboljim među poljskim gradovima kao „Professional Commune Investors Friendly“.

valter glavičić tulio demetlika demetlika rybnik posjeta