Građanski sat Holcima: Komunalni problemi zanimljiviji od ekologije

Građanski sat Holcima: Komunalni problemi zanimljiviji od ekologije

19.3.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

KOROMAČNO -Obnovljena dvorana Društvenog doma bila je jedna od tema preksinoćnjeg građanskog sata cementare Holcim, koji se u Koromačnu organizira svake godine. O trećoj fazi obnove Društvenog doma, inače bivšeg kina, govorila je Sandra Višković. Istaknula je da je dosad uloženo ukupno 300 tisuća kuna i da će uskoro biti na redu četvrta faza, u kojoj će se riješiti fasada.

 

U prijašnjim zahvatima uređen je gornji kat, gdje već djeluju neke udruge, poput Crvenog križa i ribolovaca, dok je u zadnjim radovima postavljen parket te obojeni i obnovljeni zidovi.
- Okončanje obnove očekujemo do kolovoza, a za dovršetak radova utrošit će se oko 160 tisuća kuna, rekla je Višković.


Iako je građanski sat namijenjen odnosu Holcima i mještana, vrlo često, a tako je bilo i ovog puta, rasprava skrene u komunalne vode. Jedna od mještanki istaknula je da je stanovništvo sve starije pa je potreban dom umirovljenika, a nužna je i obnova fasada stambenih zgrada. U tome bi, rekla je ona, morao pomoći i Holcim.


Žarko Horvat, voditelj industrijske ekologije, koji je moderirao skup, rekao je da su voljni pomoći, no prioritete ne može određivati njihova tvrtka. Većina zgrada u Koromačnu nije upisana u katastar pa je prije svake obnove potrebno ishodovati rješenje o građevnoj čestici, a tome prethode katastarske izmjere. Horvat je rekao da će one o Holcimovom trošku početi već za koji dan, u što će se uložiti 25 tisuća kuna.

Nakon dobivanja rješenja o česticama može se odrediti upravitelj zgrade te razmišljati o načinu obnove, odnosno potpori Holcima u obnovi privatnih stanova.
Horvat je napomenuo da već dulje vrijeme imaju uporabnu dozvolu za RDF gorivo, posebnu sirovinu dobivenu odvajanjem otpada, no preduvjet za korištenje je uređenje centra za gospodarenje otpadom na pulskom Kaštijunu, gdje bi se trebalo nalaziti postrojenje za proizvodnju tog goriva. Po Horvatovim riječima, RDF će se u Koromačno transportirati u kontejnerima i iz njih izravno u peć, u kojoj će temperatura biti 2.000 stupnjeva Celzija.

 

Parametre u okolišu mjeri nova imisijska stanica, koju je financirao Holcim i sada preuzeo Zavod za javno zdravstvo.
Odgovarajući na primjedbe mještana na upravljanje stanovima u »režiji« tvrtke Labinstan, raški načelnik Josip Knapić založio se za sastanak stanara, vodstva Labinstana i Općine, ne bi li se riješili nesporazumi nastali nakon što je s upravljanjem prekinula raška općinska tvrtka Tim Arsa.

Zauzeo se i za veće kontrole kamiona na cesti za Koromačno, o čemu je obavijestio policiju i Županijsku upravu za ceste, no nisu reagirali. Bilo je i želja za pomoći Općine i Holcima za gradnju stanova za tržište pod posebnim uvjetima, u koje bi mogli useliti mladi ljudi s ovog područja.

Koromačno Holcim Raša građanski sat ekologija Društveni dom građani