Grad Raša želi naprijed: U skorije vrijeme izgradit će se javni bazen. Ali za temeljitu obnovu koči ih jedna stvar

Grad Raša želi naprijed: U skorije vrijeme izgradit će se javni bazen. Ali za temeljitu obnovu koči ih jedna stvar

18.5.2023. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na početku 16. sjednice Općinskog vijeća Raše Admira Žakula vijećnica HDZ-a, nezadovoljna nepotpunim zapisnikom s prošle tematske sjednice o izgradnji u Viškovićima i stanju u Krapnu, zatražila je da se zapisniku priloži audio snimka sjednice, ali je njezin prijedlog većinom glasova IDS-ovih vijećnika odbijen. Izvješća o radu podnijeli su potom direktor Komunalnog poduzeća "1. maj" Donald Blašković i zapovjednik Javne vatrogasne postoje Labin Saša Stepančić koji je obrazložio i Plan zaštite od požara s operativnim mjerama.

Blašković je istaknuo da je za komunalno društvo "1. maj" Labin prošla godina bila jedna od poslovno uspješnijih godina te da su ostvareni svi zacrtani ciljevi i to sinergijom uprave i zaposlenika.

- Nakon što su početkom godine donijete odluke o načinu pružanja javne usluge, a prvog lipnja u primjeni je uveden novi cjenik, svim građanima osigurani su spremnici za plastiku i metal, papir i karton. Time su ostvareni svi ciljevi za uspostavu neophodne infrastrukture za pružanje kvalitetne usluge skupljanja i zbrinjavanja otpada. U budućnosti idemo na ostvarenje još većih ciljeva, odnosno još veće odvajanje reciklabilnog otpada. U tu svrhu nabavili smo prošle godine dva nova vozila i na Županijski centar za gospodarenje otpadom odvezli 3.592 tone miješanog komunalnog otpada, što je znatno manje nego godinu ranije. Općina Raša učinila je po tom pitanju ogroman skok, od približnih 14 posto jer je registrirana količina od 40,5 posto odvojenog otpada. Generalno su zabilježeni pomaci na bolje u potražnji papira, cijena po kilogramu skočila je na 0,13 eura pa je komunalno poduzeće na papiru ostvarilo dosad najveći prihod od 400 tisuća kuna. Plastična ambalaža i dalje predstavlja zabrinjavajući trošak. Plaća se zbrinjavanje plastičnog otpada 1.060 kuna po toni, trošak na plastici iznosio je 540 tisuća kuna u prošloj godini, a za ovu godinu Istarska županija najavila je donijeti Plan razvoja sustava sortirnica i kompostana. Ukoliko se to provede u djelo, imamo velikih izgleda iz plastičnog otpada dobiti kvalitetnu sirovinu, rekao je Blašković.


Branko Biočić


grad raša raša bazen