Grad Labin za svoja 43 zaposlenika ove godine izdvaja 6,15 milijuna kuna (7,5% proračuna)

Grad Labin za svoja 43 zaposlenika ove godine izdvaja 6,15 milijuna kuna (7,5% proračuna)

16.9.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Koliko zaposlenih ima u istarskim gradskim upravama i koliko ljudi radi u Županiji te koliko se javnog novca troši na plaće tih zaposlenika, pitanja su koja smo poslali na adrese istarskih gradova i Istarske županije. Odgovori nas nisu ostavili ravnodušnima jer radi se o desecima milijuna kuna javnog novca. Uzme li se u obzir da deset istarskih gradova i Županija u svojim službama imaju ukupno 741 zaposlenika te da se za njihove plaće godišnje iz proračuna izdvaja ukupno 117,5 milijuna kuna, se priča doima itekako zanimljivom.

 

Iz županijskog budžeta, koji iznosi 247 milijuna kuna, za plaće se izdvaja 30 milijuna kuna, odnosno 12,1 posto javnog novca. Istarski gradovi pak u prosjeku potroše 7,65 posto proračuna za plaće zaposlenika. Najviše, 12,2 posto budžeta, za plaće zaposlenika troši Grad Buje, zatim Umag 11 posto, Rovinj 9,4...

Najmanje proračunskih sredstava za plaće svojih djelatnika troši Grad Buzet, koji za to izdvaja 7,7 posto javnog novca.

Po prošlogodišnjem izvješću Istarska županija je imala 173 djelatnika. Za njihove plaće prošle je godine iz županijskog proračuna isplaćeno 30 milijuna kuna, izvijestila nas je Maja Lazar iz Ureda župana.

 

U nastavku vam donosimo raščlambu odnosa broja zaposlenika i troškova za plaće po pojedinom gradu.

 

Gradonačelnik Poreča Edi Štifanić nam je rekao da gradska uprava broji 78 zaposlenika od kojih je šest u uredu za izdavanje građevinskih dozvola te da je 12 djelatnika gradske uprave na bolovanju. Za plaće porečkih "općinara" godišnje ta gradska uprava iz proračuna izdvaja 10,6 milijuna kuna.Grad Buzet ima 22 zaposlenika s gradonačelnikom i zamjenikom gradonačelnika. Za ukupne troškove zaposlenika godišnje se izdvaja nešto više od 3,5 milijuna kuna, rekao nam je buzetski gradonačelnik Valter Flego.

 

Iz proračuna Grada Rovinja isplaćuju se plaće za 400 zaposlenika, što uključuje zaposlenike gradske uprave, svih gradskih ustanova (knjižnica, muzej, gradska trgovačka poduzeća

- Valbruna, Rubini, Komunalni servis) te predškolskih ustanova, a pokrivaju se i dodatni standardi u osnovnim školama koje ne plaća resorno ministarstvo (logopedi, psiholozi, nastavnici tjelesnog odgoja, nastavnici u produženom boravku). Za plaće 400 zaposlenika u 2009. godini utrošeno je 29,5 milijuna kuna.

U gradskoj upravi Rovinja radi 81 osoba, a za njihove je plaće u 2009. godini utrošeno 11,6 milijuna kuna, uključujući sva davanja i doprinose, izjavila je Maria Črnac Rocco, stručna suradnica za međunarodnu suradnju i odnose s javnošću Grada Rovinja.

U bujskoj gradskoj upravi trenutno ima 25 zaposlenih od kojih je pet djelatnika u komunalnom poduzeću Vlastiti pogon. Plan plaća za ovu godinu za zaposlenike predviđa izdatak od ukupno 3,6 milijuna kuna, rekao nam je gradonačelnik Buja Edi Andreašić. Njegov umaški kolega Vili Bassanese veli da gradska uprava na čijem je čelu ima 67 zaposlenih te se za njihove bruto plaće godišnje izdvaja oko 16,5 milijuna kuna. Cijela umaška lokalna samouprava, uključujući komunalne tvrtke, ustanove i vrtiće, broji 270 zaposlenih, za što se iz proračuna godišnje izdvaja oko 40 milijuna kuna, pojasnio je Bassanese.

Pulski pročelnik za financije Danijel Ferić izvijestio nas je da u ovom trenutku Grad Pula ima u aktivnom radnom odnosu 171 službenika i namještenika te još sedam koji su neraspoređeni.

- U srpnju 2009. godine Grad je zapošljavao 197 službenika te je razvidno da je došlo do značajnog smanjenja broja djelatnika. Usporedbe radi, u lipnju 2006. u gradskoj upravi bilo je

190 službenika i namještenika te je njihov broj i u odnosu na tu godinu smanjen, unatoč činjenici da se opseg posla znatno povećao. Grad Pula će u 2010. godini za plaće izdvojiti oko 24 milijuna kuna, istaknuo je Ferić.

 

Labinska gradska uprava broji 43 djelatnika. Gradonačelnik Tulio Demetlika nam je rekao da će se u ovoj godini za njihove plaće iz proračuna izdvojiti 6,15 milijuna kuna.

 

Vodnjanska gradska uprava sastoji se od četiri upravna tijela i broji 20 zaposlenika. Za plaće

Grad Vodnjan godišnje izdvaja 3,3 milijuna kuna. Komunalno poduzeće Vlastiti pogon također spada u gradsku upravu i broji ukupno 23 zaposlenika. Za njihove plaće se godišnje izdvaja 2,2 milijuna kuna, kaže vodnjanska pročelnica Kristina Buršić.

U Novigradu lokalna uprava ima 27 službenika, a za njihove se plaće godišnje izdvaja oko četiri milijuna kuna bruto, kaže gradonačelnik Anteo Milos.

Trenutačno su u pazinskoj gradskoj upravi zaposlena 34 djelatnika. U prosincu 2009. bilo je 36 zaposlenih, koliko ih je prosječno i bilo u cijeloj godini, kaže gradonačelnik Renato Krulčić.

Dodaje da ukupna sredstva za plaće, za redovni rad, iznose 4,5 milijuna kuna.

plaće administracija financiranje demetlika uprava gradska uprava birokracija proračun