Grad Labin pri vrhu po odvajanju otpada u Istri i Hrvatskoj

Grad Labin pri vrhu po odvajanju otpada u Istri i Hrvatskoj

5.10.2020. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Tijekom rujna Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je podatke o prikupljenim količinama otpada po jedinicama lokalne samouprave diljem Hrvatske za 2019. godinu. Pritom su prikazani i udjeli odvojeno prikupljenog otpada. Grad Labin odlično stoji u usporedbi s drugim gradovima Istarske županije, te zauzima visoko 2. mjesto s 24% odvojeno prikupljenog otpada. Prema ovim podacima ministarstva, Grad Labin jako dobro stoji i na državnoj razini, pa zauzima 20. mjesto u konkurenciji gradova.


Za ovakve ohrabrujuće rezultate zaslužni su, prije svega, građani Labina koji savjesno odvajaju otpad koristeći mogućnosti koje su im date na raspolaganje. Naravno, svoj doprinos daju trgovačko društvo 1.MAJ d.o.o. i Grad Labin koji zajedničkom suradnjom omogućuju odvojeno prikupljanje otpada. Prisjetimo se, na području Grada postoji reciklažno dvorište (Starci, Pulska bb) gdje se besplatno od građana zaprimaju krupni otpad i posebne vrste otpada, 53 “zelena otoka” (polovica su polupodzemni spremnici), te postoji sustav prikupljanja odvojenog otpada “od vrata do vrata” na cijelom području Grada s intenzitetom odvoza svakih dva tjedna. Uz to, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u planu je nabava još 2.500 spremnika za papir i karton (“plavi spremnici”) za upotpunjavanje sustava “od vrata do vrata”.


Ovakvi podaci neka nam svima budu poticaj za još bolje gospodarenje otpadom, čime štitimo svoj okoliš i zdravlje, ali i gradimo bolji ugled kao turistička destinacija.


prvimaj.hr


prvi maj komunlano smeće odvajanje otpada