Grad Labin prepoznat kao dobar primjer pozitivne energetske tranzicije

Grad Labin prepoznat kao dobar primjer pozitivne energetske tranzicije

18.3.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na prekjučer održanoj panel diskusiji „Energetska tranzicija – grad, građani i lokalne zajednice“ u organizaciji Zelene Istre, gradonačelnik Labina Valter Glavičić predstavio je labinske primjere dobrih praksi vezanih uz obnovljive izvore energije pod naslovom „Energetska tranzicija u Labinu – politika energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije“.

Posljednjih nekoliko godina Grad Labin iznimne napore ulaže upravo u energetske tranzicijske inicijative te je kao takav i prepoznat s nizom uspješno provedenih energetskih aktivnosti. Na panel raspravi u Puli Glavičić je prisutne upoznao s energetskom obnovom višestambenih zgrada, postavljenim fotonaponskim elektranama u Labinu, energetskom obnovom vrtića, područne škole na Katurama, srednje škole te nizom ostalih inicijativa koje provodi gradska uprava i labinske tvrtke.

Između ostalog, govorio je i o održivim planovima u budućnosti osvrnuvši se na projekt Green plus, Za Labin bez plastike, energetsku obnovu zgrade gradskog kina i Umjetničke škole te prijavljene i odobrene projekte u tom sektoru.

„Puno truda ulažemo u digitalnu i zelenu transformaciju gospodarstva zajedno s našim gradskim tvrtkama te smo izuzetno ponosni na veliki broj prijavljenih projekata upravo u ovom segmentu. Prepoznati smo od strane IRENA-e Istarske regionalne energetske agencije koja je izabrala parkiralište u Starom gradu Labinu za pilot lokaciju postavljanja fotonaponske elektrane čime se stvara okvir za sudjelovanje vlasnika zaštićenih zgrada u procesu energetske tranzicije, odnosno stvaranja prave energetske zajednice. U segmentu e-mobilnosti možemo se pohvaliti izrađenim Programom energetske učinkovitosti u gradskom prometu Grada Labina, a trenutno je u tijeku i izrada Plana održive urbane mobilnosti za naredni petogodišnji period. Sve ovo govori da ozbiljno pratimo zacrtani cilj u dosezanju dekarbonizacije i klimatske neutralnosti Labina“, zaključuje Glavičić.

Uz labinskog gradonačelnika Valtera Glavičića, panelu je prisustvovao i križevački gradonačelnik Mario Rajn, voditelj Otočne razvojne agencije za očuvanje otočja Cres - Lošinj te predsjednik Skupštine energetske zadruge Apsyrtides Ugo Toić, Lorena Dropulić, voditeljica Pododsjeka za energetsku učinkovitost Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Pule te Ivan Zoković iz Zelene energetske zadruge.

energetska tranzicija energetika fotonaponske elektrane