Grad Labin, Općina Raša i talijanska Carbonia zbog zajedničke rudarske prošlosti popisali Pismo namjere

Grad Labin, Općina Raša i talijanska Carbonia zbog zajedničke rudarske prošlosti popisali Pismo namjere

6.10.2009. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Za svoje prošlotjedne posjete talijanskom gradu Carbonia na Sardiniji labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, Josip Pino Knapić, načelnik Općine Raša i Salvatore Cherchi, gradonačelnik Carbonie potpisali su Pismo namjere kao prvi korak ka bratimljenju tri rudarska grada.

O sadržaju pisma namjere, sličnostima između naša dva istarska grada Podlabina  i Raše, te Carbonie u Italiji, kao i o vizije buduće suradnje na danas održanoj tiskovnoj konferenciji govorio je gradonačelnik Tulio Demetlika, načelnik Općine Raša Josip Pino Knapić i kustos Nardonog muzeja Tullio Vorano.

Naime, Rašu, Labin i Carboniu  povezuje rudarska prošlost koja je bitno obilježila ove sredine od njihovog nastanka pa do današnjeg dana. Zajednički im je i projektant, slavni talijanski arhitekt židovskog porijekla Gustavo Pulitzer Finali koji je protezao vrlo slična arhitektonska rješenja u ovim rudarskim gradovima.   

Carbonia je tek godinu dana mlađa od Raše, a samo nešto starija od Podlabina, ali se za razliku od naših gradova u njemu se još uvijek kopa ugljen. Unatoč tome što u trenutku zatvaranja većeg broja rudarskih okana država nije imala sluha za zaštitu rudarske baštine, grad Carbonia  je svoju rudarsku baštinu sačuvao u rudarskom muzeju. Upravo je zaštita rudarske baštine i specifične graditeljske baštine i arhitekture toga doba najsnažniji motiv za međusobno povezivanje i suradnju triju gradova. Za boravka labinske i raške delegacije u Carboni se održavala konferencija „La citta di fondazione" ili „novoosnovanih gradova" specifične postmoderne arhitekture pa je upravo i želja Labina i Raše da povezivanjem sa sličnim talijanskim gradovima putem europskih fondova iznađu financijska sredstva za zaštitu bisera rudarske graditeljske baštine i rudarenja, koje je bitno odredilo ukupna zbivanja na Labinšćini u posljednja dva stoljeća.

Delegacija Carbonie posjetiti će Labin i Rašu u ožujku iduće godine na dan obilježavanja Labinske republike. Do tada vijećnicima Labina i Raše biti prezentirana Pisma namjere o suradnji i prijateljstvu triju gradova koje bi u konačnici trebalo biti okrunjeno međusobnim bratimljenjem.

 

 

labin raša carbonia bratimljenje demetlika pismo namjere pino knapić rudarstvo kova