Grad Labin održat će tematsku sjednicu o TE Plomin 1

Grad Labin održat će tematsku sjednicu o TE Plomin 1

24.5.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Grad Labin sazvati će tematsku sjednicu gradskoga vijeća o rekonstrukciji i nastavku rada TE Plomin 1 i na nju pozvati predsjednika uprave HEP-a, najavio je to na posljednjoj sjednici gradskoga vijeća labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Javna rasprava za istarsku županiju o okolišnoj dozvoli za TE Plomin 1 održana je 20. travnja u Plomin luci ali njoj nisu nazočili čelnici grada Labina ni većina općina Labinštine, osim Kršana. Stoga gradski odbor za zaštitu okoliša i ekologiju koji se protivi rekonstrukciji TE Plomin na ugljen smatra da se o toj važnoj temi javna rasprava treba održati i u Labinu. Tu su inicijativu poduprli i gradski vijećnici Kluba Nezavisni zajedno pa je u njihovo ime Tanja Pejić na aktualnom satu pitala i predložila :

- Hoće li ova točka biti dio dnevnog reda buduće sjednice, te smatrate li da bi prema ovoj situaciji trebali biti svjesni i odgovorni kao što smo pokazali zajedničkim postupanjem na primjeru sustava odvodnje otpadnih voda aglomeracije Labin-Raša-Rabac sa partnerima u projektu: Grad Labin, Općina Raša, Općina Kršan, Općina Sv. Nedelja i Općina Pićan. S obzirom na sve strože uvjete i zakonske propise EU prema ugljenu kao energentu prošlosti, smatramo da je opasno i zabrinjavajuće da se o ovome ne sazove tematska sjednica kao i rasprava u svim nabrojenim općinama i Gradu Labinu. Osnovni argument naše inicijative je utjecaj na zdravlje i okoliš kao i gotovo sigurna ekonomska nestabilnost odnosno gubitak lokalne zajednice u slučaju nastavka korištenja ugljena kao energenta kojeg EU sve brže odbacuje i upozorava na isto, rekla je Pejić. (Branko BIOČIĆ)


valter glavičić tematska sjednica te plomin tep c termoelektrana plomin plomin gradsko vijeće