Grad Labin je uz Pulu najskuplji po cijenama vrtića u Istri

Grad Labin je uz Pulu najskuplji po cijenama vrtića u Istri

22.1.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Umag je jedini grad u Istri koji roditeljima osigurava potpuno besplatan vrtić za djecu, a na razini Hrvatske besplatne vrtiće imaju još samo Vrlika i Obrovac, dok bi im se uskoro trebalo pridružiti i Belišće. Pokazalo je to najnovije istraživanje portala gradonačelnik.hr, koji je prikupio podatke 124 hrvatska grada, istraživši koliko roditelji mjesečno izdvajaju za smještaj djece u vrtiće.

Roditelji plaćaju razliku između novca kojeg daje grad i ekonomske cijene vrtića, koja se razlikuje od grada do grada.

Osim navedenih gradova, u kojima je vrtić potpuno besplatan (dakle gradovi subvencijom pokrivaju ekonomsku cijenu u potpunosti), u najpovoljnijoj situaciji su roditelji iz Komiže, gdje vrtić košta 270 kuna mjesečno. Kada se gledaju cijene vrtića u istarskim gradovima, vidljivo je da će najviše morati izdvajati roditelji iz Pule i Labina, koji vrtić plaćaju 690 kuna mjesečno. Najjeftiniji vrtić na Poluotoku, što se gradova tiče, imaju stanovnici Buzeta, koji mjesečno za tu uslugu izdvajaju 540 kuna, a nakon njih tu je Rovinj sa 550 kuna. Nakon Labina i Pule, treći po skupoći je Poreč u kojem vrtić košta 679 kuna. Slijedi Vodnjan sa 650 kuna, Novigrad sa 646 i Pazin s cijenom od 638 kuna. Roditelji s područja Buja vrtić će plaćati 610 kuna. Sve cijene odnose se na prvo dijete.

Umag je ujedno bio i prvi grad u Hrvatskoj koji je osigurao besplatne vrtiće, još u travnju 2017. Cilj je izravno utjecati na demografsku obnovu, kako Umaga, tako i cijele Hrvatske. 

- No to se nije dogodilo preko noći, potvrđuje nam umaški gradonačelnik Vili Bassanese, dodavši da su se davno opredijelili za ulaganje u obrazovanje, ali i to da budu "grad prijatelj djece". Tako i ove godine za predškolsko obrazovanje izdvajaju 20 milijuna kuna, a ukupno će za obrazovanje odvojiti 84 milijuna.

- Otvorenjem vrtića Radost-Gioia 2017. godine, kapaciteta za 200-njak djece u 10 odgojnih skupina, uz već ranije dostignute pedagoške standarde u predškolskom odgoju i obrazovanju, potvrdili smo status grada primjera i grada budućnosti u predškolskom odgoju i obrazovanju. Naime, Umag je grad koji se ponosno može dičiti radom svog nadstandardnog stručnog tima u vrtićima, od pedagoga, logopeda, edukacijskog rehabilitatora, medicinske sestre, sportskog trenera, odgajateljice glazbenog odgoja. Posebno možemo istaknuti rad odgajateljica, jer u Umagu jedna odgajateljica dolazi na prosječno 8 djece, kaže Bassanese, dodajući da Grad tijekom šestogodišnjeg boravka djeteta u predškolskoj ustanovi izdvaja i do 30 tisuća eura po djetetu. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

POGLEDAJTE Cijene vrtića u istarskim gradovima

Pula 690

Labin 690

Poreč 679

Vodnjan 650

Novigrad 646

Pazin 638

Buje 610

Rovinj 550

Buzet 540

Umag 0

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU


Foto: Labin.hr

vrtić dječji vrtić dječji vrtić pjerina verbanac cijene cijene vrtića djeca