Grad Labin i okolne općine izdvojili po 200 kuna za pomoć radnicima Uljanika

Grad Labin i okolne općine izdvojili po 200 kuna za pomoć radnicima Uljanika

31.12.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Istarski političari i uglednici iz javnog života grada Pule i cijele županije ove su godine ostali bez uobičajenog druženja uz prigodnu blagdansku trpezu. Druženje koje krajem godine organiziraju gradske i županijske službe izostalo je zbog krize u Uljaniku i neizvjesne sudbine njegovih radnika, a novac što bi otišao na čašćenje gostiju otići će u prazne džepove uljanikovaca koji su posljednjih mjeseci primili samo zajamčenu minimalnu plaću.

Solidarnost prema Uljaniku i njegovim brojnim radnicima pokazali su gotovo svi istarski gradovi i općine, kao i najveća istarska politička stranka, IDS, gdje su također odustali od prigodnog domjenka u stranačkim prostorijama u Splitskoj ulici kako bi planirani novac preusmjerili prema potrebama radnika brodogradilišta pred stečajem.

"Suosjećajući s radnicima Uljanika i njihovim obiteljima, umjesto tradicionalnog blagdanskog druženja kojeg svake godine u prosincu zajednički organiziraju Grad Pula i Istarska županija, sredstva namijenjena za tu prigodu Grad Pula i Istarska županija donirali su, svaki po deset tisuća kuna, odnosno dvadeset tisuća kuna zajedno, za humanitarnu akciju "Uljanik za bolje sutra", poručuju iz Odjela za informiranja pulske gradske uprave.

Dar u naravi

Radnici Uljanika nisu ostali sami niti u mjestima, odnosno gradovima i općinama u kojima imaju prebivalište, gdje su im osigurali poklon bon, odnosno dar u naravi u vrijednosti od 300 kuna po zaposleniku.

"Kako bi pružili potporu radnicima Uljanik Grupe, uslijed nepovoljnih socijalnih okolnosti nastalih zbog neredovite isplate plaća, Grad Pula, Istarska županija i ostale općine i gradovi na čijem području prebivalište imaju radnici Uljanik Grupe, osigurali su i sredstva za dodjelu jednokratne novčane pomoći u obliku isplate dara u naravi", napominju u gradskoj upravi u Puli.

Novčana pomoć koja je radnicima isplaćena iznosi 300 kuna, od čega je 100 kuna osigurala Istarska županija, a s po 200 su uz Grad Pulu osigurali gradovi Pazin, Labin, Poreč, Rovinj, Vodnjan i općine Bale, Barban, Cerovlje, Fažana, Gračišće, Kanfanar, Karojba, Kršan, Ližnjan, Marčana, Medulin, Sveta Nedelja, Pićan, Raša, Svetvinčenat, Sveti Petar u Šumi i Žminj. Oni su na taj način pokazali brigu i izrazili solidarnost s radnicima Uljanik Grupe s prebivalištem na njihovom području.

365 dana

U Istarskom demokratskom saboru također su "ukinuli" novogodišnji domjenak za uzvanike iz javnog života kako bi pokazali solidarnost s uljanikovcima i njihovim obiteljima. O tome su dali tek kratku izjavu za javnost jer, kako kažu, ne žele na taj način sakupljati političke bodove.

IDS se također priključio humanitarnoj akciji "Uljanik za bolje sutra" kojom se prikuplja pomoć najugroženijim obiteljima, a posebice djeci Uljanikovih radnika, rekli su u toj stranci, i dodali:

"Financijska sredstva koja IDS tradicionalno namjenjuje za božićni domjenak za članove IDS-a Puljštine, preciznije 3.000 kuna, ove će godine zbog teške situacije u kojoj se Uljanik nalazi biti uplaćena na račun ove humanitarne akcije".

Čelnik IDS-a Boris Miletić ističe da je pravo rješenje za Uljanik u rukama Vlade.

"Međutim, i mi nastojimo pomoći na sve načine radnicima Uljanika i njihovim obiteljima da prebrode ovu tešku situaciju. S Uljanikom živimo 365 dana u godini te u ovim teškim trenutcima želimo i na taj način pokazati koliko nam je stalo do Uljanika. Od srca se nadam da će 2019. godina donijeti dugo očekivane dobre vijesti, to jest da je osigurana dugoročna budućnost Uljanika, a samim time i brodogradnje u Hrvatskoj", optimistično je rekao tim povodom Boris Miletić, predsjednik IDS-a.

Humanitarna akcija "Uljanik za bolje sutra" započela je 5. prosinca i trajati će tri mjeseca. Planirane su razne aktivnosti, poput koncerata i sportskih manifestacija, a u Zagrebačkoj banci otvoren je tekući račun za posebne namjene na kojeg se mogu vršiti uplate. Akciju je, osim toga, moguće poduprijeti medijskim sponzorstvom ili kakvim drugim aktivnostima. Prikupljenim sredstvima pomoći će se egzistencijalno najugroženijim obiteljima Uljanikovih radnika, a prije svega njihovoj djeci.

Najznačajniji događaj akcije u prosincu svakako je bio veliki humanitarni koncet "Uljanik za bolje sutra" održan na Portarati u Puli 17. prosinca, na kojem su nastupile najveće istarske estradne zvijezde. (Dubravko GRAKALIĆ)

pomoć uljanik radnici radni odnos novčana pomoć politika