Grad Labin i Labin 2000 GreenBuilding partneri, sve zgrade izgrađene nakon 1.rujna 2009. moraju imati energetski certifikat

Grad Labin i Labin 2000 GreenBuilding partneri, sve zgrade izgrađene nakon 1.rujna 2009. moraju imati energetski certifikat

30.10.2008. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Energetski institut Hrvoje Požar sa sjedištem u Zagrebu na jučerašnjoj manifestaciji otvorio je projekt GreenBuilding Plus. Cilj tog projekta je da se u postojećim nestambenim zgradama potrošnja energije smanji za 30 posto, dok se u novim zgradama planira potrošnja energije 30 posto manja od trenutno važećih nacionalnih propisa.

 GreenBuilding plus je dobrovoljni program Europske komisije pokrenutog u okviru Intelligent Energy – Europe, a u koji se po prvi puta uključuje i Hrvatska.

Cilj projekta je promoviranje i informiranje javnosti te poticanje svih sudionika u gradnji na suradnju u projektima energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije. U program se mogu uključiti vlasnici ili korisnici nestambenih zgrada u kojima žele povećati energetska učinkovitost (GB Partneri), te tvrtke koje se bave npr. proizvodnjom energetski učinkovitih materijala i opreme ili pomažu u povećanju energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora (GB Podupiratelj).

Projekt je zamišljen kao potpora implementaciji EU Direktive o energetskim svojstvima zgrada u nacionalno zakonodavstvo te doprinos sektora zgradarstva smanjenju potrošnje primarne energije i smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Grad Labin i Labin 2000 d.o.o., poduzeće u 100%-tnom vlasništvu Grada Labina uključili su se u taj projekt kao GB Partner i to sa projektom stanogradnje Kature čiji je natječaj za arhitektonsko rješenje otvoren do 27. studenog 2008. Jedan od projektnih zadataka iskazanih u Programu natječaja za arhitektonsko rješenje je da potrošnja bude ispod 40 kilovatsati po metru kvadratnom na godišnjem nivou.

Krajem rujna ove godine objavljen je i Pravilnik o energetskom certificiranju zgrada na nivou Republike Hrvatske, a prema kojem će sve nove zgrade koje nakon 1. rujna 2009. dobiju građevinsku dozvolu ili prijave početak građenja morati imati i energetski certifikat.

Sudjelovanjem u projektu, Grad Labin i Labin 2000 d.o.o. osigurati će energetski koncept u novoj stanogradnji Kature koja će imati potrebne preduvjete za energetsko certificiranje. Kretanje u tom smjeru je nastavak izjave Grada Labina o politici energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije iskazanog u travnju 2008. Naime, upravo tom izjavom Grad Labin se obvezuje pridruživanju Projektu Sustavnog gospodarenja energijom u gradovima i županijama (SGE) u Republici Hrvatskoj pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske i Programu UN-a za razvoj (UNDP).

Time se Grad Labin strateški opredjeljuje postizanju visoke učinkovitosti potrošnje energije i zaštite okoliša, a uključivanje u projekt Greenbuilding Plus stanogradnjom Kature predstavlja potvrdu uspostavljanja Sustava gospodarenja energijom. Konačni ciljevi su smanjenje troškova energije, smanjenje emisije stakleničkih plinova na najmanju moguću mjeru, upravljanje troškovima za energiju poboljšanjem ekonomske učinkovitosti te kontinuirani rad na očuvanju okoliša.

Nakon jučerašnjeg otvaranja, najavljene su i četiri radionice početkom 2009. diljem Hrvatske čiji su domaćini Čakovec, Zadar, Zagreb i Labin.

U svezi s time Grad Labin sazvati će idućeg tjedna tiskovnu konferenciju na kojoj će se, uz ostale aktualne teme, detaljnije upoznati javnost o ciljevima ovog projekta i njegovom provođenju u narednom razdoblju.

Konferenciji su, od strane Grada Labina, prisustvovali Davor Čerljenko, stručni suradnik za gospodarstvo i razvoj, Manuela Licul Martinčić, direktorica Labin 2000 d.o.o. i Branko Radović, koordinator marketinških aktivnosti Labin 2000 d.o.o.

 
Više informacija o projektu može se vidjeti na internetskim stranicama www.eu-greenbuilding.org i www.greenbuilding-hr.com


 

Davor Čerljenko Manuela Licul Martinčić Labin 2000 Grad Labin Kature novogradnja kature GreenBuilding ekološka gradnja ekološki certifikat