Grad Labin 15-ti po transparentnosti u Hrvatskoj

Grad Labin 15-ti po transparentnosti u Hrvatskoj

12.5.2009. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Politika

Na konferenciji za novinare održanoj 7. svibnja 2009. godine u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu, GONG je predstavio prve nalaze istraživanja “Lokalna odgovorna i transparentna uprava i samouprava – LOTUS“ koje je proveo tijekom ožujka i travnja 2009. u suradnji s Udrugom gradova RH, te uz financijsku potporu od 68.652,01 EUR od strane Europske komisije, dodijeljenih u sklopu PHARE 2006 programa.

Istraživanje su predstavili Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta i Nives Miošić-Lisjak iz MAP Savjetovanja, dok su Sandra Pernar iz GONG-a, Dario Runtić iz Udruge gradova RH te članovi Vijeća GONG-a prof. Zdravko Petak i prof. Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti komentirali značaj rezultata za razvitak lokalne demokracije u Hrvatskoj.
Ovo je prvo takvo sustavno istraživanje u Republici Hrvatskoj, kojim je obuhvaćeno svih 556 jedinica lokalne samouprave (dalje JLS) - 127 gradova i 429 općina, s ciljem analize stanja i izrade preporuka za povećanje transparentnosti u radu jedinica lokalne samouprave, unaprjeđenja njihove suradnje s civilnim društvom te uvida u funkcioniranje mjesne samouprave. Uoči lokalnih izbora, GONG će građanima i građankama omogućiti jednostavan uvid u dosadašnju transparentnost i funkcioniranje njihove lokalne samouprave, putem baze podataka.

Grad Labin na visokom je 15. mjestu u Republici Hrvatskoj po transparentnosti i dostupnosti informacija građanima. Od istarskih gradova slijede ga Rovinj i Buzet koji dijele 18. mjesto, Tar-Vabriga na 19. mjestu, te gradovi Pazin i Novigrad koji dijele 20. mjesto. Općina Funtana na je 5. mjestu, Grad Pula na 8., te Grad Poreč na 12. mjestu. Prvo mjesto pripada Gradu Rijeci, drugo Čakovcu a treće Gradu Karlovcu.

Da biste pak pogledali detaljne rezultate po pojedinim gradovima
ili općinama kliknite na link:

izbori2009 lokalni izbori transparentnost informiranost gong