Grad bez puhača kao ćevap bez luka

Grad bez puhača kao ćevap bez luka

31.7.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

LABIN -Svirka Gradskog orkestra Labin na domaćem terenu, tu na Crću ispred "općine", e to spada u one rijetke  prilike kada i najljući protivnik "poreza na budale" može posustati u bojkotu zbog nedavno uvedene naplate parkinga na Rialtu i dati tih 12 kuna za dva sata koliko traje koncert.

Limenjaci su nedjeljnim besplatnim nastupom u sklopu Labin Art Republike, pred terasama lokala punima kao oko, potvrdili stalni napredak: sve uvjerljivije zvuče zaslugom voditelja, maestra Franka Ružića, koji se široka srca žrtvuje za ovu udrugu pa ga, po skromnom sudu potpisnika, treba što prije ovjenčati kakvom gradskom nagradom.

Jer, bez Ružića, dojam je, ne bi bilo ni orkestra, a grad bez puhača je kao ćevap bez luka. Nezaobilazni su na malne svakoj priredbi. I ovom su zgodom dali puninu i smisao starogradskoj placi kao previše vrijednom prostoru da bi ga nagrđivali automobili. Da Titov trg, na kojem je odnedavno zabranjeno parkirati, izraste u primjerenu pozornicu za ovakve sadržaje trebat će pričekati još koju godinu, do izgradnje zaobilaznice preko Podvinja.

Ovako vam, dok plešete s djetetom među tim kuražnim gledateljima u prvim redovima, valja pripaziti na nervožaste šofere kojima se uvijek žuri. No, ne smetaju ni oni, ni užareni asfalt jer vas orkestar sa svojim prepoznatljivim, mješovitim repertoarom  lako usiše u ritam nekog sretnijeg, manje brzog vremena, kada se imalo kudikamo više vremena stati i malkoc jednostavno guštati u glazbi.

Od klasičnih skladbi, CanCana i purpurija Glenna Millera, preko latino numera poput Carioce, intermezza malog sastava s lakim evergreenima objedinjenih pod nazivom Moonlight melodies, do završne Longstreet Dixie, šetnja kajdankom puhača i udaraljkaša prođe u čas. Na koncu si samo možete čestitati što ste umjesto notorne šetnje Rapcem, mučnog slaloma između turista, za zavr-šetak tjedna izabrali obiteljski izlazak u stari Labin. Čak i ako inače ne volite igrati kako drugi sviraju. Igor RADIĆ

gradski orkestar puhački orkestar limenjaci franko ružić