GPS-om »pohvatali« skupljače meda

GPS-om »pohvatali« skupljače meda

7.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - I pčelari moraju preskočiti svoju preponu na putu ulaska u Europsku uniju. U Pčelarskoj udruzi »Labin«, premda rok istječe krajem studenog, već su ispunili zakonsku obavezu koju im je »nametnuo« nacionalni savez i Ministarstvo poljoprivrede – popisali su sve ovdašnje pčelare (61) i pčelinjake (dvije tisuće), doznajemo u razgovoru s Cvetkom Gortanom, zaduženim za taj posao, te predsjednikom Liviom Štifanićem i tajnikom Zvonkom Radasom.

Napominju da udruga neprekidno djeluje već 28 godina, po čemu je vjerojatno najstarija u Istri, pa se prisjećaju inicijatora osnutka, pok. Napoleona Salvara.

Među 34 člana najmlađi je Patrik Blašković (22) iz Šumbera, najstariji Josip Milevoj (86) iz Rapca s 40 košnica, oduvijek prisutan u udruzi, a ponose se i pčelaricama - Biserkom Benazić i Anticom Bažon.


Donedavno su se financirali isključivo članarinom, no ovo ih je popisivanje, koje je preduvjet za izradu nacionalne pašne karte, odnosno izdavanje dozvola ili licenci za bavljenje pčelarstvom, na neki način probudilo, da ne kažemo - ubolo.
- Možda je taj imperativ na neki način bio dobar. Popisali smo pčelare bez obzira jesu li u udruzi, a ako je koji izostavljen bilo bi uputno da nam se javi. Locirali smo fiksne pčelinjake, a seleći pčelari bit će dužni tražiti dozvole za pašu na slobodnim područjima. Prednost će, naravno, imati domaći članovi. Morali smo, uz to, preregistrirati udrugu i ući u sustav proračunskih dotacija. Dosad nailazimo na potporu Grada i općina, ističe Gortan.


Za ostvarenje glavnih ciljeva: edukacije pčelara na stručnim predavanjima i sajmu, pomlađivanje članstva i organizaciju smotre meda potrebno im je 20 tisuća kuna.


- Samo tijekom popisa povjerenik je, koristeći nezaobilazan GPS uređaj koji smo morali nabaviti, u dva mjeseca prešao tisuću kilometara, a dnevni boravak praktički mu je pretvoren u prostor udruge, kaže Štifanić. Zaslužuju, veli on, bolje uvjete, jer ipak su med, propolis i pčelarstvo pokazatelj kulture jedne sredine. Vjeruju stoga u skori dogovor s Gradom za dodjelu prostora u bivšoj direkciji rudnika, ne bi li primjereno dočekali 30. obljetnicu.


Radas je pak istaknuo da bi za transparentno financiranje bilo najprimjerenije organizirati županijsku udrugu pčelara, koja bi bila spona i s Hrvatskim pčelarskim savezom.

 

Foto:  Zvonko Radas, Livio Štifanić i Cvetko Gortan

pčelari pčele med gospodarstvo udruga pčelara Pčelarska udruga Labin Cvetko Gortan Livio Štifanić Zvonko Radas Patrik Blašković Josip Milevoj