Gorivo još jeftinije: eurosuper 95 ispod 9 kuna

Gorivo još jeftinije: eurosuper 95 ispod 9 kuna

21.12.2014. // HRT // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

U tjednu koji je pred nama ponovno će i to znatno pasti cijene goriva. Neslužbeno doznajemo da bi od utorka cijene svih benzina trebale biti manje za 30, a svih dizela za28 lipa po litri. Službenu odluku INA bi trebala donijeti sutra. Navedene cijene bazirane su na formuli za izračun konačne cijene naftnih derivata, međutim, s obzirom na to da je tržište deregulirano, nisu obvezujuće.

Ono što još uvijek možemo očekivati je da taj pad bude još i veći, jer prema nekim procjenama koje radimo još uvijek su cijene nešto više nego što bi realno trebale biti. Dakle INA i ostali trgovci još uvijek imaju više marže nego što bi bilo realno, objasnio je Jasminko Umičević, naftni stručnjak.

Tvrdi da, iako je barel nafte na svjetskom tržištu upola jeftiniji od početka godine, ima još mjesta za smanjivanje cijena goriva.

Prema nekim procjenama, imajući na umu iskustvo marži prije same liberalizacije, vidimo da još postoji prostor za 30-ak lipa dodatnih na ovo što će se sada desiti.

Iako bi bilo realno za očekivati pad cijena u trgovinama, tako nešto se neće dogoditi, tvrdi sindikalist Krešimir Sever te napominje kako mnogi podižu cijene zbog toga jer rastu cijene goriva, istovremeno kad te cijene padaju onda opravdavaju da nemaju razloga spuštati cijene jer im je udio prijevoza u ukupnim troškovima mali.

I cijene prijevoza ostaju iste. Naime prijevoznicima je država prije dva mjeseca povećala cijenu naknade za tehnički pregled za 10 posto.

Zabrinut zbog pada cijena goriva je ministar financija Boris Lalovac. Planirao je 5,5 milijardi kuna od PDV-a na naftne derivate.

Kada bi cijelu sljedeću godinu bila kuna manje u odnosu na ovu godinu to bi za državni proračun iznosilo manje oko pola milijarde kuna, kazao je Lalovac.

Bilo kako bilo, barem jedna dobra vijest za građane - trošak cijene benzina znatno će rasteretiti kućni budžet. Barem onima koji se voze automobilima.

eurosuper 95 benzin dizel nafta pojeftinjenje