Godišnji program Gradske galerije

Godišnji program Gradske galerije

11.1.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

LABIN -Izložba devet unikatnih noževa nastalih tradicionalnim kovačkim tehnologijama od titana i dragog kamenja, rad švedskog umjetnika Larsa Torvaldssona, jedan je od desetak predviđenih programa koji će tijekom ove godine biti realizirani u Gradskoj galeriji u Labinu.

Prema riječima Sabine Salomon, voditeljice ovoga reprezentativnoga izložbenog prostora, cilj je u galeriji, koliko je to moguće, izlagati ambijentalne radove da bi se specifični troetažni prostor predstavio u najboljem svjetlu, ali i pružio izazov autoru da razmišlja o prostoru.
Site specific radovima predstavit će se u svibnju Elena Fajt, potom Toni Meštrović i Dalibor Martinis, koji je predstavljao Hrvatsku na venecijanskom bijenalu 1997.


Povjesničarka umjetnosti Marina Baričević odabrala je radove kiparice Milene Lah, jedne od prvih sudionica Mediteranskog kiparskog simpozija na Dubrovi. U prostoru galerije i Narodnoga muzeja bit će izloženi njezini crteži iz istarskog ciklusa, crteži i skulpture galebova te skulpture inspirirane istarskom tradicijom.


Videoradovima će se predstaviti mladi Matija Debeljuh, a skulpturama i crtežima Denis Krašković, sentimentalni umjetnik, romantik i sanjar - kako ga opisuje likovni kritičar Enes Quien.
Petar Brajnović, pripadnik plodnoga umjetničkoga okruženja obitelji Brajnović, svoj će rad predstaviti u rujnu. Zanimljiv program zasigurno će biti i projekt svestranoga Borisa Bakala.
Kristina Leko će kroz radionice obraditi temu rudarske baštine Raše i Labina, a potom će rezultate prezentirati na izložbi. Ove se godine planira i dovršenje projekta započetog još 2006. Riječ je o monografiji umjetnika Emila Bobanovića-Čolića, čiji tekst potpisuje akademik Tonko Maroević, a nakladnici su Grad Labin i HDLU Rijeka.
Program je planiran za razdoblje od ožujka do studenog, a novost je i da će biti instalirano grijanje sustavom klima-uređaja, za što je osiguran novac iz proračuna.

program gradska galerija Labin Sabina Salomon kultura