Godišnja skupština Udruge liječenih alkoholičara "Centar" Labin: SNAGOM VOLJE OKRENULI NOVU STRANICU U ŽIVOTU

Godišnja skupština Udruge liječenih alkoholičara "Centar" Labin: SNAGOM VOLJE OKRENULI NOVU STRANICU U ŽIVOTU

3.12.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Cilj kluba je produženo liječenje alkoholičara nakon detoksikacije, odnosno početnog liječenja koje se odvija najčešće u bolnici

Udruga, odnosno Klub liječenih alkoholičara "Centar" Labin koja je osnovana 1977. godine i bez prekida djeluje do danas na području Grada Labina i susjednih općina, održala je u prostorijama RKUD-a Rudar Raša svoju godišnju skupštinu. Tijekom 2018. godine, Klub je imao 16 članova koji redovito prisustvuju sastancima i uz pomoć terapeutkinja Sanje Franković Batelić i Đeni Zuliani te uz potporu obitelji uspješno održavaju apstinenciju, istaknuo je predsjednik Vjekoslav Josić podnoseći izvješće o radu.

Sastanci utorkom

Ove su godine održana 43 terapeutska sastanka koji se održavaju svakog utorka u prostorijama Centra za socijalnu skrb te individualna savjetovanja s tri člana za koje je procijenjena potreba za individualiziranim pristupom. Održana su i individualna savjetovanja s dvije osobe i članovima njihove obitelji odnosno osobama koje im pružaju podršku, a koje nisu članovi Kluba, u cilju motivacije za liječenje od ovisnosti o alkoholizmu. Jedna je osoba postala članom Kluba i apstinira, dok je druga započela s liječenjem, ali nije izdržala apstinenciju.

- Osim na aspektima važnim za održavanje apstinencije kroz jačanje osobnosti, zauzimanje i odražavanje vlastitog stava, sustava vrijednosti i osjećaja, razgovaralo se i o značenju recidiva za ostale članove i kluba kao institucije. Neke od tema koje su se obrađivale tijekom godine jesu uvid u stanja bliskih osoba u vrijeme pijenja, što se zapostavljalo, osobno zadovoljstvo, predavanje o depresiji - upoznavanje s uzrocima, simptomima i prevenciji, alkoholizmu kao bolesti, odnosima s drugim ljudima, alkoholizmu žena, toleranciji različitosti, zadovoljstvu u životu, odnosno skromnosti, stereotipima i predrasudama o nepijenju muškaraca, osvještavanju poteškoća u komunikaciji i komunikacijskim vještinama, naveo je predsjednik labinskog Kluba liječenih alkoholičara Vjekoslav Josić.

Vladala je, istaknuo je nadalje, ugodna, prijateljska i radna atmosfera, međusobno prihvaćanje, poštovanje, podrška, što je utjecalo na otvorenost i iskrenost u osobnim izlaganjima te je ostvaren veliki napredak svih redovnih članova u komunikaciji, samoiskazivanju, jačanju i održavanju stava, osvješćivanju vlastitih obrazaca ponašanja i funkcioniranju te funkcioniranju unutar obitelji, priznavanju recidiva te otvorenoj raspravi o tome.

- U takvim, ali i drugim situacijama, od posebnog je značaja iskustvo dugogodišnjih apstinenata, rekao je Josić.

Uloga obitelji

Usvojen je i Program rada za iduću godinu na temelju kojeg će se nastaviti s dosadašnjim aktivnostima. Istaknuto je kako je cilj kluba produženo liječenje alkoholičara nakon detoksikacije, odnosno početnog liječenja koje se odvija najčešće u bolnici. Raznim metodama u grupnom radu se, osim održavanja apstinencije, doprinosi osnaživanju osobnosti i stava te promjeni ponašanja bivšeg alkoholičara, a posljedično tome i njegova socijalna reintegracija. Učinci se postižu na individualnom, obiteljskom i društvenom planu, a manifestiraju se u poboljšanju psihofizičkog zdravlja, radnom funkcioniranju, smanjenju obiteljskih i drugih socijalnih šteta, a postižu se i ekonomski efekti.

Klub je, dakle, osim liječenim alkoholičarima, namijenjen i otvoren članovima njihovih obitelji, što je vrlo važno za uspješan proces rehabilitacije. Uloga Kluba od posebnog je značaja u situacijama recidiva jer potiče raspravu koja omogućuje osvješćivanje rizika, dinamika i procesa osobnog funkcioniranja koje stoje u podlozi pijenja, a čije je shvaćanje nužno za dugoročno održavanje apstinencije.

Bruno Knapić, podnoseći financijsko izvješće, rekao je da je 11 tisuća kuna prihoda na godinu premalo za aktivnosti pa je u financijskom planu predviđen gotovo trostruki iznos u kojem bi najviše trebala participirati Istarska županija s 10 tisuća i Grad Labin sa sedam tisuća kuna.

Pozdravljajući skup, labinska dogradonačelnica Federika Mohorović Čekada istaknula je kako je karakteristika svakog člana kluba hrabrost i snaga volje da okrene jednu novu stranicu u svom životu te pozvala vodstvo kluba da osmisli konkretan projekt i dostavi ga Gradu za financiranje. Nazočne su pozdravili i o svojim iskustvima govorili predstavnici sličnih klubova iz Pule, Poreča, Rovinja, Opatije i Matulja, članovi obitelji te terapeutkinje iz Poreča i Pule i predstavnica Doma Zdravlja Labin. Na kraju su članovima kluba terapeutkinje Sanja Franković Batelić i Đeni Zuliani uručile priznanja za uspješnu apstinenciju od jedne do deset godina. U glazbenom programu sudjelovali su Predrag Ljuna i Antonio Kos. (Branko BIOČIĆ)

klub lječenih alkoholičara društvo život lječeni alkoholičari alkohol integracija