Globalna recesija zahvatila Labinštinu

Globalna recesija zahvatila Labinštinu

24.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Sedamsto nezaposlenih, od kojih se gotovo desetina u najnovijem izvješću Hrvatskog zavoda za zapošljavanje našla zbog prestanka rada poduzeća i poslodavca, bilanca je gospodarskog stanja u općinama Labinštine koje su izravno pogođene promjenama na svjetskim tržištima. Uobičajeni porast nezaposlenosti završetkom turističke sezone i zaključivanjem ugovora na određeno vrijeme ove se jeseni vremenski poklopio s recesijom, a rast nezaposlenosti očekuje se, kao i prošle godine, do veljače.
Bez posla su i dalje uglavnom žene sa završenom osnovnom ili trogodišnjom srednjom školom. Posao traži i četrdesetak vlasnika diplome viših škola i fakulteta. Najveći broj prijavljenih na Zavodu prešao je 50-u, a u stopu ih slijede mladi od 20 do 30 godina. Najviše nezaposlenih nakon Labina imaju Raša i Kršan, slijedi Sveta Nedelja i Pićan s tek šesnaest osoba koje traže posao.


Ipak, poslodavci su u listopadu oglasili šezdeset i osam slobodnih radnih mjesta, uglavnom iz područja trgovine, usluga i obrazovanja. Posao je tako uspjela naći trideset i jedna osoba, no nitko za stalno. Uz Labin, na području Istre crnom statistikom se može pohvaliti još samo Buzet.

S. Z.

globalna kriza ekonomija kupovina standard cijene kupovina nezaposlenost Raša Sveta Nedjelja Zavod za zapošljavanje HZZ