Glavičić: Nećemo dozvoliti da se Labinštinu ne pita o plominskim elektranama

Glavičić: Nećemo dozvoliti da se Labinštinu ne pita o plominskim elektranama

1.6.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Medijski natpisi o završetku natječaja i odabiru tvrtke koja će za ugasli blok Plominske termoelektrane  ponuditi  tehnologiju za korištenje biomase,  otpada, odnosno plina, potakla je vijećnika Mladena Bastijanića (Demokrati) da upita gradonačelnika Grada Labina Valtera Glavičića  što po tom pitanju radi Grad te koordinacija labinskih načelnika.

Mladen Bastijanić višestruko je apostrofirao kako HEP i nadalje ne uvažava prijedloge i mišljenja građana Labina i Labinšćine koji su godinama bili prevareni i izigrani.  „Obećavali su svašta a dobili smo samo bolest  i zlo. Građani Labinšćine su 2013. godine bili primorani da uz pomoć svjetskih, evropskih i hrvatskih građanskih  udruga tuže HEP i Republiku Hrvatsku  na Upravnom sudu vezano uz TE Plomin 3 – blok C“, dodao je Bastijanić.

U svom apelu uputio je javni poziv Vladi RH u ime građana Labinšćine za direktan dijalog vezano za odabir tehnologije i tehnike za korištenje prirodnog plina, biomase i otpada.

„S obzirom da snaga budućeg pogona nije određena, mi moramo znati što nam se sprema. Labinština nije spremna za zastarjela tehnologije. Žitelji Labinšćine su za dijalog spremni u svakom trenutku  svjesni globalne situacije, ali uz puno poštivanije načela primijene najnovijih zelenih tehnologija i propisa Europske unije“, zaključio je vijećnik Mladen Bastijanić.

Odgovarajući na pitanje, Valter Glavičić, gradonačelnik Labina rekao je: „Dobro je i korisno da danas razgovaramo o tome. Moramo pokazati svoje mišljenje, a prvi sam jasno artikulirao svoj stav po pitanju najavljivane spalionice. U međuvremenu se puno toga desilo, energetska situacija u svijetu ne sluti na dobro čemu pridonosi rat u Ukrajini. Tu činjenicu ne možemo zanemariti. No, unatoč tome najveća energetska tvrtka u Hrvatskoj, HEP, mora uvažati Labinštinu.“, naglasio je Glavičić.

Polemika oko Plominskih termoelektrana traje zadnjih 51 godinu i trajati će sigurno još 15 godina, a ovo se pitanje neće rješavati u gradskoj vijećnici Grada Labina, jer TE Plomin  osim onog djela gdje se dešava dovoz ugljena, praktički nije na području Grada Labina, pojasnio je gradonačelnik Valter Glavičić.

Bez energije ne možemo živjeti, a oni koji žele investirati i obnoviti Plomin 1 moraju biti svjesni da bez žitelja Labinšćine to neće moći napravit. Nećemo dozvoliti da se nas ne pita. Podsjetio je i na  priče  kako će se u Plominu spaljivati otpad iz pet županija, na što je odaslano jasno ne.

„Labinština može razgovarati da jedan manji komplement bude otpad, a da većinski budu plin i biomasa. A to je upravo činjenica presudna za odabir tehnologije koju će razrađivat studija. U formiranju smjera,  izrađivač studije, investitor i vlasnik, Republika Hrvatska će morati sjesti sa nama, naglasio je gradonačelnik Glavičić, te dodao kako je vrlo važno da postoji dogovor o prihvaćanju isključivo najsuvremenije tehnologije koja će najmanje opterećivati okoliš.

Ponovio je kako je vrlo bitno da je Labinština jedinstvena u svojim stavovima te kako će Gradsko vijeća Grada Labina biti upoznato sa svim sastancima  i događanjima vezanim uz tu temu.

te plomin termoelektrana politika energent