Gazprom zainteresiran za TE Plomin na plin

Gazprom zainteresiran za TE Plomin na plin

16.1.2013. // iPress // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Gazprom želi sudjelovati na tržištu plina u Hrvatskoj, a kako je riječ o velikoj i važnoj kompaniji u plinskom sektoru, nužno je ozbiljno s njom razgovarati, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u stanci između dvije runde razgovora s predstavnicima te ruske energetske kompanije.

Vrdoljak je izvijestio da su razgovori vođeni o tri teme - opskrbi plinom, suradnji u potencijalnim proizvodnim blokovima elektrana na plin te o interesu Gazproma za razvoj mreže za opskrbu motornih vozila plinom. U središnjem Dnevniku HRT-a precizirano je kako je Gazprom zainteresiran i za Plomin ukoliko se kao energent izabere plin.

Razgovori o tim i drugim temama nastavit će se u sklopu posebne radne skupine, rekao je Vrdoljak.

Rusi su po njegovim riječima iskazali i interes za pripremne radove na eksploataciji i istraživanju novih naftnih i plinskih polja u Hrvatskoj.

Gazpromov plin već je u Hrvatskoj jer je kutinska Petrokemija sklopila ugovor o kupnji 130 milijuna prostornih metara po cijeni 20 posto nižoj od dosadašnje i to je znak da Gazprom u Hrvatskoj želi ozbiljno raditi, smatra Vrdoljak.

Na pitanje hoće li povratak Gazproma u Hrvatsku sniziti cijene plina za građane i industriju, kazao je kako vjeruje da bi buduća suradnja mogla omogućiti industriji da bude konkurentnija i da ima jeftiniju energiju, a da je obveza Vlade da se to onda odrazi i na građane. Kada tržište sazrije za građane više ne bi trebalo biti poskupljenja nego snižavanja cijena, kazao je Vrdoljak.

Zamjenik glavnog izvršnog direktora Gazproma i generalni direktor Gazprom Exporta Alexander Medvedev sastanak je ocijenio konstruktivnim te dobrom pripremom za sastanak s hrvatskim predsjednikom i premijerom. Kaže da se razgovaralo o opskrbi plinom te o želji Gazproma da razvije ne samo hrvatsko, nego i tržište regije kojoj Hrvatska pripada.

Hrvatska uskoro ulazi u Europsku uniju i to je dobra poslovna prilika, smatra Medvedev te ističe interes Gazproma za opskrbu plinom cestovnih vozila, kao i za istraživanje i eksploataciju nafte, prema ona nije osnovni biznis tvrtke, kao i za prodaju nafte na hrvatskom tržištu.

Ruski Gazprom i hrvatski Plinacro sutra će potpisati Plan aktivnosti o provođenju projekta odvojka plinovoda Južni tok na teritoriju Republike Hrvatske u razdoblju od 2013. do 2016. godine.

Potpisivanjem Plana aktivnosti Plinacro i Gazprom potvrdit će obostrani interes i zajedničko sudjelovanje u projektu Južni tok na teritoriju Hrvatske (odvojak plinovoda) te se međusobno obvezati na ispunjenje terminskih planova u razdoblju od 2013. do 2016. godine, ističu iz Plinacroa. (H/iPress)

te plomin plomin te plomin 3 energetika gospodarstvo plin ugljen gazprom