LC Live

`Galebovi lete` na staro mjesto uz novi rotor za Pulu i Koromačno

`Galebovi lete` na staro mjesto uz novi rotor za Pulu i Koromačno

22.2.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

"Galebovi lete", skulptura Milene Lah, bit  će vraćana na staru lokaciju uz raskrižje državne ceste i ceste Labin - Koromačno, doznajemo u Gradu Labinu.

Skulptura i njeno postolje pohranjeni su u skladištu komunalnog poduzeća Prvi maj kada su počeli radovi na rekonstrukciji raskrižja u kružni tok. Brdašce na kojemu je bila postavljena dijelom je uklonjeno, pa se nametnulo pitanje što učiniti s umjetničkim djelom koje se na njemu nalazilo 42 godine. Budući da pripada zbirci Mediteranskog kiparskog simpozija, Grad se konzultirao s njegovom predsjednicom Gorkom Ostojić - Cvajner i predsjednikom Stručnog savjeta Josipom Diminćem nakon čega je odlučeno da se novo postolje uredi na približno istom mjestu. Skulptura će biti i ispjeskarena da bi se jače istaknula.

Zamisao o postavljanju u središte budućeg kružnog toka odbačena je jer zbog njegovih dimenzija ne bi došla do izražaja. "Galebovi lete" nastala  je na prvom MKS-u 1970. i jedna je od tri skulpture  postavljene na zamišljenim granicama Labinske republike. Autorica, riječka akademska likovna umjetnica, Milena Lah rođena je 1920., a preminula je 2003. godine. Njezino je djelo i brončana bista Ivana Pipana u Aleji velikana.

R. S.

milena lah galebovi klete kip labinska republika prvi maj rotor