Franka Batelić nominirana za Zlatnu Kooglu 2009 u kategoriji "novi izvođač godine" - glasati možete do 1. ožujka

Franka Batelić nominirana za Zlatnu Kooglu 2009 u kategoriji "novi izvođač godine" - glasati možete do 1. ožujka

4.2.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

Karijera mlade Franke Batelić iz Rapca, nesumnjivo je u usponu. Nakon što će joj se upravo danas u Opatiji dodijeliti diskografska nagrada HR TOP 20 za nadu godine, a 28. veljače predstavit će se i na izboru za pjesmu Eurovizije Dora 2009, danas je nominirana i za Zlatnu Kooglu za novog izvođača godine.

Podsjetimo, labinski glazbeni sastav The Orange Strips je upravo u ovoj kategoriju osvojio Zlatnu Kooglu 2008.

 

Franka Batelić biografija:

 

Rođena je u Rijeci u horoskopskom znaku Blizanca, prije 17 godina. Živi u Rapcu, a učenica je Opće gimnazije u Labinu.

Prva ljubav – ljubav prema glazbi...

Pjevanjem se bavi od svoje 3. godine života i to najprije kao solistica zbora Minicantanti s kojim je nastupila na brojnim festivalima i manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Na dječjem festivalu Voci nostre dva puta je osvojila nagradu, kao i na festivalu Dorica u Osijeku. U osnovnoj školi bila je članica Župnog zbora Sv. Andrija u Rapcu, a s kojim također kao solistica sudjeluje na festivalima duhovne glazbe Iskrice i Bonofest u Vukovaru.


Franka je završila osnovnu glazbenu školu – klavir, a osim klavira svira i gitaru.

Početak njezine ozbiljne glazbene karijere označava pobjeda na televizijskom talent showu Showtime, u prosincu 2007. U svibju 2008. s pjesmom ''''Ruža u kamenu'''', autorskog trojca Miro Buljan/Boris Đurđević/Neno Ninčević, Franka se predstavila u finalu pop/rock večeri 12. Hrvatskog radijskog festivala u Opatiji, gdje je osvojila nagradu gledatelja. Upravo je ta pjesma osvojila članove OGAE mreže koja okuplja četrdesetak europskih klubova ljubitelja Eurosonga, čime je Franka OGAE Song Contest sljedeće godine dovela u Hrvatsku. U konkurenciji od 28 pjesama, iza Hrvatske je Velika Britanija (Take That – Rule the world) i grupa Sonohra koji su osvojili ovogodišnji San Remo u Italiji.

Osim pjevanja, velika su joj ljubav putovanja i strani jezici. Posjetila je SAD, Kanadu, Indiju, Veliku Britaniju , Francusku , Grčku i želja joj je proputovati Svijet. Najljepše iskustvo s putovanja – Monsun Wedding, vjenčanje njezinog bratića u Indiji. Tečno govori Talijanski i Engleski jezik (u Londonu je pohađala školu Engleskkog jezika u Southbank University), a uči i Njemački.

 

Obitelj
Mama Ingrid, tata Damir i mlađi brata Nikola koji se također bavi glazbom – gitarist i pjevač grupe Storm – trenutno poznati kao ''''namlađi rock band u Labinu''''.

Velika želja:
Imati dugotrajnu i plodnu glazbenu karijeru. Franki u svibnju izlazi album prvijenac u izdanju Hit records.

Izvor: HRT

 

Po sedmi put zaredom 4. i 5. ožujka će se u Zagrebu održati dodjela glazbene nagrade Zlatna Koogla, a ovih su dana isplivala nominirana imena, među kojima je najviša nominacija pokupila skupina Vatra, čak sedam nominacija.

U jedanaest kategorija bori se tridesetak domaćih i stranih izvođača, a nominacije uz Vatru predvode Dino Dvornik i Hladno pivo s po črtiri nominacije, te Damir Avdić s tri nominacije.

Među ostalim nominiranim su Letu Štuke, Vava, Dječaci, Jinx, Let3, Darko Rundek i Majke.

Potpuni popis nominiranih po kategorijama potražite na www.zlatnakoogla.com, gdje također do 1. ožujka možete i glasati za svoje favorite.

Među nominiranima je i mladi pulski glazbenik Franko Krajcar za instrumentalista godine

 

Franka Batelić Pjesma za Kraj (Dora 2009) (6,89MB mp3)

 

Franka Batelić Zlatna Koogla nominacija novi izvođač godine glazba nagrada pjesma za kraj ruža u kamenu OGAE Franko Krajcar The Orange Strips