FOTO / ODRŽAN FESTIVAL KVARNERSKOG ŠKAMPA. Pojedeno 270 kila škampa i sto kila sipa

FOTO / ODRŽAN FESTIVAL KVARNERSKOG ŠKAMPA. Pojedeno 270 kila škampa i sto kila sipa

13.6.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, Rabačka riva još je jednom bila mjesto održavanja gastro manifestacije Festival kvarnerskog škampa. Stigli su domaći i strani, staro i mlado, svi u želji druženja, zabave i uživanja u vrhunskim delicijama od kvarnerskog škampa ulovljenog od strane ribara članova Lokalne akcijske grupe u ribarstvu Alba.

-Za ovu priliku ulovljeno je 270 kilograma kvarnerskog škampa i sto kilograma sipa.

Svi su se naši ribari rado odazvali za sudjelovanjem u ovoj manifestaciji kojoj je cilj promocija kvarnerskog škampa kao lokalne namirnice i vrhunske morske delicije, rekla je u ime organizatora Mirela Faraguna, voditeljica FLAG-a Alba.


Zadovoljni su bili i Astrid Glavičić, direktorica TZ Labin i Valter Glavičić, gradonačelnik Labina koji su pohvalili organizatora i cijelu manifestaciju koja promiče turističke destinacije Labin i Rabac te obogaćuje turističku ponudu u predsezone.


Dvije ekipe lokalnih ugostitelja, restorana Tri murve iz Vozilića i obrta Mike pripremili su oko 2500 porcija rižota sa škampima, škampi na žaru, palente u buzari od škampa, domaću tjestenina sa škampima te razne salate od sipe i ostale delicije.


Ekipu Tri murve predvodio je Stefan Faraguna, a onu obrta Mike vlasnik Miljenko Iljadica, neumorni labinski ugostitelj koji ne preskače nijednu lokalnu feštu na labinštini. Cijene su se kretale od 40 do 70 kuna za porciju a zanimanje je bilo veliko, stajalo se u redu i sjedilo na klupicama postavljenim za tu priliku na rivi ali na podu uz rub rive pa i stajalo. Bio je tu i VR Choco art sa palačinkama sa raznim namazima od lješnjaka, pistacija, kokosa, badema višnje pa i konoplje.


Uz kvarnerske škampe mogla su se u čašama od 50 kuna sa posebnim logom festivala koje su ostale za trajnu uspomenu na ovaj događaj kušati vina nagrađenih lokalnih vinara, Vina Baćac, Vina Juričić, Vina Romeo, Vina Fuhtar, Vinogradi San Martino i Vina Matiška. Svi posjetitelji ovogodišnjeg festivala s kojima smo razgovarali bili su vrlo zadovoljni i raspoloženi.


Festival kvarnerskog škampa osim morskih poslastica i vrhunskih vina, donio je i glazbenu poslasticu, koncert Zvonimir Šestak Standards Quarteta sastavljenog od afirmiranih i nagrađivanih umjetnika dobitnika ovogodišnjeg Porina za najbolji jazz album…


Na kraju kao šlag na tortu zapjevala je i zvijezda večeri Natali Dizdar koja se publici predstavila svojim vrhunskim vokalom i talentom.

Projekt Festival kvarnerskog škampa odobren je temeljem natječaja FLAG-a Alba iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu, nositelj projekta bila je Turistička zajednica Grada Labina a ovaj događaj sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.


Branko Biočić


festival kvarnerskog škampa natali dizdar rabac enogastronomija škampi sipe astrid glavičić