FLOS OLEI 2020.: Nagrada Azienda del Cuore Olei BB Duilija Belića iz Rapca svrstava među 20 najboljih uljara na svijetu za 2020. godinu

FLOS OLEI 2020.: Nagrada Azienda del Cuore Olei BB Duilija Belića iz Rapca svrstava među 20 najboljih uljara na svijetu za 2020. godinu

16.10.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Izišlo je jedanaesto izdanje Flos Olei za 2020. godinu. Flos Olei je najutjecajniji svjetski vodič za vrhunska maslinova ulja i istarska ulja u njemu već godinama imaju posebnu poziciju. Flos Olei je Istru četiri godine zaredomproglasio najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Što je posebno važno ako se uzme u obzir da Flos Olei ocjenjuje uljare i ulja iz cijelog svijeta, i recenzira samo 500 najboljih u 53 zemlje.

Među petsto najboljih uljara na svijetu, ove godine je 79 hrvatskih. Ulja i uljare ocjenjuje međunarodni panel u kojemu su neki od najvećih svjetskih eksperata za maslinova ulja, maksimalna ocjena je 100 bodova, a Flos Olei svake godine dodjeljuje i nekoliko glavnih nagrada. Ove godine tri su istarka ulja, Ipša, Mate i Oleum Viride, dobila fenomenalnih 98 bodova.

Uljarom godine proglašen je poznata apulijska uljara Olio Intini, najboljom novom uljarom Fratelli Renzo iz Kalabrije, lani je to bio vodnjanski Oleum Maris. Ove je godine jednu od glavnih nagrada osvojila Olea BB Duilija Belića. Azienda del Cuore je nagrada za vrhunske uljare koje imaju jedinstven pristup ulju. Ili kako to definira Flos Olei, “koje sve što rade rade s posebnom pažnjom i strašću.” Ova nagrada Oleu BB svrstava među 20 najboljih uljara na svijetu za 2020. godinu. Izvan Istre, u novi vodič su ove godine ušla ulja iz Primorsko-goranske županije (Branko Jud) i Dalmacije (Željko Žarko). 

Evo koji su se uljari najbolje plasirali u Flos Olei  2020.
 

98 bodova

  • Ipša
  • Mate
  • Olea B. B.

Cijeli popis možte vidjeti ovdje


Plava Kamenicaflos olei olea bb maslinari maslinovo ulje