Flego: Ekološki incident u Raškom zaljevu potvrđuje važnost ulaganja u zaštitu okoliša

Flego: Ekološki incident u Raškom zaljevu potvrđuje važnost ulaganja u zaštitu okoliša

9.7.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Istarski župan Valter Flego je na sjednici Skupštine Istarske  županije održanoj u ponedjeljak u Pazinu rekao kako ekološki incident u Raškom zaljevu, koji se dogodio koncem prošlog mjeseca, potvrđuje važnost ulaganja u zaštitu okoliša na kopnu i moru i da će Istarska županija i dalje biti usmjerena na ekološke projekte, posebice one koje je moguće financirati iz EU fondova. 

Zahvalivši svima koji su promptno reagirali i uključili se u sanaciju štete, Flego je kazao kako se i u tome slučaju pokazala odlična suradnja i koordinacija svih ključnih dionika na terenu.

"Što se tiče obeštećenja za nastalu štetu, nju će podmiriti onečišćivač, a određena pomoć očekuje se i od resornog ministarstva. I u ovoj situaciji vidjeli smo koliko je važno ulagati u zaštitu okoliša na kopnu i moru," istaknuo je. Ponovio je da bi upravljanje Lukom Bršica trebalo prepustiti Lučkoj upravi Rabac jer smatra da bi ona bila puno učinkovitija od Luke Rijeka, u čijoj se nadležnosti sada nalazi.

Županijska skupština donijela je Deklaraciju o ravnopravnosti i osudi svih oblika diskriminacije kojom, kako se navodi u obrazloženju "ponosno ističe privrženost antifašističkim vrijednostima, teži očuvanju i daljnjem razvoju dosegnutih građanskih prava i demokratskih standarda, pogotovo višeetničnosti, višekulturalnosti i višejezičnosti, te naglašava potrebu stalne zaštite dostojanstva svakog građanina".

Skupština je donijela i odluke o zaduživanju Istarske županije u iznosu od 65 milijuna kuna radi financiranja kapitalnih ulaganja u objekte društvene infrastrukture, odnosno za izgradnju i opremanje Medicinske škole Pula, sanaciju Osnovne škole "P. Studenca" u Kanfanaru, Doma za starije osobe u Raši i Doma za starije osobe "Alfredo Štiglić" u Puli.

Istarska županija je poslala pozive za dostavu ponuda na adrese svih većih banaka u Hrvatskoj, ukupno njih devet, s namjerom da se ostvare najpovoljniji uvjeti kredita. Četiri su banke dostavile svoje ponude, a najpovoljnija je bila PBZ, koja je ponudila fiksnu kamatu u kunama u visini 1,75 posto za  kredit od 65 milijuna kuna, s rokom otplate od 15 godina. Od navedenih projekata, onaj izgradnje i opremanja Medicinske škole u Puli sufinancira Grad Pula s 50 posto. (Hina) 


trget ekološki incident raški zaljev sanacija ekologija incident nafta sanacija čišćenje lučka kapetanija flego valter flego županijska skupština ekologija