FLAG Alba odobrio projekte u vrijednosti od 2.154.310,84 HRK za opremanje kuhinja u školama i vrtićima te za promicanje konzumacije ribe i drugih morskih organizama

FLAG Alba odobrio projekte u vrijednosti od 2.154.310,84 HRK za opremanje kuhinja u školama i vrtićima te za promicanje konzumacije ribe i drugih morskih organizama

5.11.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Dana 05.11.2021. godine u prostorijama Malog kazališta (Circolo) u Labinu svečano su dodijeljene Odluke o odabiru za projekte u okviru Mjere 5.2.1. Potpora za aktivnosti usmjerene povećanju potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Alba.

 

Navedene odluke odnose se na 10 projekata čija je sveukupna visina potpore 2.154.310,84 HRK. 

 

U okviru Mjere 5.2.1. dodijeljene su Odluke o odabiru za sljedeće projekte:

 

1) Grad Labin za projekt „More - Hvala“, dodijeljeni  iznos potpore je  1.080.370,00 HRK.

Projektom će se rekonstruirati i opremiti kuhinju Osnovne škole Ivo Lola Ribar, te opremiti kuhinje Osnovne škole Matije Vlačića Labin i Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac Labin kako bi se poboljšali uvjeti za kvalitetniju pripremu zdravije i raznovrsnije hrane s naglaskom na povećanje konzumacije ribljih proizvoda. Projekt uključuje i aktivnosti 9 edukacija za roditelje i zaposlenike odgojno-obrazovnih ustanova.

 

2) Osnovna škola Vitomir Širola – Pajo Nedešćina za projekt „Ribice jesti, zdravo se hraniti“, dodijeljeni iznos potpore je 54.178,35 HRK.

Projekt se provodi sa svrhom povećanja konzumacije proizvoda ribarstva i akvakulture među školskom populacijom, lokalnim stanovništvom i posjetiteljima Općini Sveta Nedelja te FLAG-a Alba. Projektom su predviđene aktivnosti opremanja kuhinje OŠ „Vitomir Širola-Pajo“ Nedešćina u svrhu poboljšanja uvjeta za pripremu proizvoda ribarstva i akvakulture, te edukativne radionice za učenike, roditelje i kuharice škole o važnosti konzumacije ribljih proizvoda u svrhu očuvanja zdravlja.

 

3) Osnovna škola Ivana Batelića Raša za projekt „Vrića ribe – bokun zdravlja“, dodijeljeni  iznos potpore 64.992,78 HRK.

Projektom su predviđene aktivnosti opremanja kuhinje OŠ Ivana Batelića Raša u svrhu poboljšanja uvjeta za pripremu proizvoda ribarstva i akvakulture, te edukativne radionice za učenike, roditelje i djelatnike OŠ Ivana Batelića-Raša o važnosti konzumacije ribljih proizvoda i ribarstvu.

 

4) Dječji vrtić Lišnjak za projekt „Pametne glavice jedu ribicedodijeljeni iznos potpore 117.075,00 HRK.

Projektom će se opremiti kuhinja matičnog vrtića, te će se provesti edukativne i promidžbene aktivnosti. Da bi se ostvario cilj povećanja potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama u vrtiću nabavit će se profesionalna konvekcijska pećnica za pripremu ribe sa posudama za pečenje, dok će posluživanje obroka unaprijediti nabavom termos posuda za prijevoz ribljih proizvoda i zdjela za posluživanje ribljih proizvoda.

 

5) Dječji vrtić Kockica za projekt „Morsko blago – jedem zdravo“, dodijeljeni iznos potpore 128.612,23 HRK.

Projektom se nastoji osvijestiti djecu, ali i odrasle osobe o važnosti ribe u prehrani kao i o važnosti ribarstva i s njim povezanih djelatnosti. Cilj projekta je postepeno povećano uvođenje raznolikih jela od ribe i drugih morskih proizvoda. Za potrebe provedbe projekta u planu je nabava kuhinjske opreme kojom bi se dodatno opremila postojeća kuhinja u područnom objektu u Potpićnu (priprema, serviranje i čuvanje hrane). U projekt su također uključene predstava i radionica za djecu, te izrada edukativne slikovnice.

 

6) Centar Liče Faraguna Labin za projekt „Opremanje školske kuhinje Centra Liče Faraguna Labin“, dodijeljeni  iznos potpore 153.275,66 HRK.

Projektom će se opremiti kuhinja Centra Liče Faraguna Labin kako bi se poboljšali uvjeti za kvalitetniju pripremu zdravije i raznovrsnije hrane s naglaskom na povećanje konzumacije ribljih proizvoda. Također će se provesti edukacija za 60 osoba.

 

7) Osnovna škola Ivan Goran Kovačić Čepić za projekt „Uz obilje morske radosti –  djeca će zdravo odrasti“, dodijeljeni iznos potpore 161.540,14 HRK.

Kroz projekt „Uz obilje morske radosti – djeca će zdravo odrasti“ rekonstruirat će se i opremiti kuhinja sa svom potrebnom opremom u Područnom odjelu Kršan te opremiti kuhinja u Matičnoj školi Čepić s odgovarajućim rashladnim uređajima. Projektom su predviđene edukativne radionice za učenike i roditelje o važnosti i dobrobiti redovite konzumacije ribljih proizvoda.

 

8) Osnovna škola Vladimira Nazora Potpićan za projekt „Riba ribi grize rep“, dodijeljeni iznos potpore 93.903,00 HRK.

Svrha projekta je pridonijeti povećanju konzumacije proizvoda ribarstva i akvakulture među učenicima OŠ Vladimira Nazora Potpićan, lokalnim stanovništvom i posjetiteljima FLAG-a Alba. Projektom su predviđene aktivnosti opremanja kuhinje OŠ Vladimira Nazora Potpićan u svrhu stvaranja povoljnijih uvjeta za pripremu proizvoda ribarstva i akvakulture, te edukativne radionice za učenike, roditelje i djelatnike OŠ Vladimira Nazora Potpićan o važnosti konzumacije ribljih proizvoda i ribarstvu.

 

9) Srednja škola Mate Blažine Labin za projekt „Poticanje povećanja potrošnje ribe u srednjoškolskoj populaciji“, dodijeljeni iznos potpore 200.363,68 HRK.

Projektom se planira dodatno opremiti kabinet kuharstva i ugostiteljskog posluživanja Srednje škole Mate Blažina Labin opremom potrebnom za pripremu jela od ribe (hladnjak, zamrivač i šoker), te posuđem i priborom potrebnim za pripremu jela od ribe. U svrhu poticanja konzumacije ribe kod cca 300 srednjoškolaca održati će se 4 gastro radionice po 5 sati od strane vanjskih edukatora, 3 gastro radionice od 5 sati u organizaciji nastavnika škole i 4 nutricionističke radionice u trajanju od 2 sata. U svrhu promidžbe pripremiti će se: logotip projekta, mrežna stranica projekta, teaser (1 min) i video snimke projekta (3 min); 400 kom letaka i 20 kom promotivnih vrećica projekta, knjižica recepata, video lekcije (4 x), 10 plakata i 1 rool up.

 

10) Turistička Zajednica Grada Labina za projekt „Labin Fish Republic“, dodijeljeni iznos potpore 100.000,00 HRK.

Projektom se želi dodatno prikazati brojne prednosti konzumacije lokalne ribe, poglavito plave ribe koja živi u lokalnom akvatoriju. Provođenjem edukacija ribara kroz organizaciju edu – radionica fokus će biti stavljen na povećanje prodaje i poticanje potrošnje izlovljene ribe lokalnih ribara u zajednici te dodatno povezivanje između ribara i kupaca/konzumenata. Projekt uključuje i snimanje edukativnog videa o pozitivnim utjecajima konzumacije lokalne ribe i proizvoda, te izradu web platforme koja će prikazivati sva mjesta s lokacijama u Labinu, Rapcu i okolnim mjestima na kojima se može kupiti i/ili konzumirati lokalna riba i riblji proizvodi

 

Odluke su uručili voditeljica FLAG-a Alba Mirela Faraguna i predsjednik FLAG-a Alba Robert Mohorović.

Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

FLAG Alba

flag lagur riba vrtić financiranje projekt