Filipinci nisu umrli od zarazne bolesti

Filipinci nisu umrli od zarazne bolesti

12.8.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Nakon razgovora s kapetanom broda, ankete i izvida otklonjena je svaka sumnja da su dvojica Filipinaca, članovi posade broda »La Donna I« koji je doplovio u plominsku luku, umrla od infektivne bolesti, kazala nam je dr. Vlasta Skopljak, voditeljica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo istarske Županije. Ona je u petak poslijepodne kada je teretni brod s tijelima preminulih članova posade uplovio u luku, zajedno s kolegom epidemiologom dr. Borislavom Alerajom iz Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo, obavila izvid i sve potrebne radnje da bi se utvrdilo je li smrt Filipinaca posljedica neke zarazne bolesti.
Time je razriješena barem jedna nepoznanica u vezi smrti Filipinaca, no budući da nalaz obdukcije iz Zavoda za sudsku medicinu u Rijeci još nije dostavljen Istražnom centru Županijskog suda u Puli, pravi uzrok smrti još nije poznat. Tako službeno još nije isključena mogućnost da je smrt Filipinaca bila nasilna, odnosno da su ubijeni, ali niti da su se, kako se nagađa prethodnih dana, u štivi broda otrovali metanom.

 

Podsjetimo, prema izjavi agenta broda iz Jadroagenta Marina Jelčića dva člana posade preminula su još 5. kolovoza. Brod je u petak 8. kolovoza u 17 sati uplovio s ugljenom za HEP-ovu termoelektranu Plomin na carinski operativni gat. Nakon sat vremena izvršen je pregled broda i obavljeni su razgovori s posadom, a prisutni su bili nadležni iz sanitarne inspekcije, djelatnici Lučke kapetanije Pula, Ministarstva mora, vještaci MUP-a, PU istarske, istražna sutkinja Županijskog suda u Puli Sena Midžić Putigna te zamjenik Županijskog državnog odvjetnika Josip Miletić. Tijela preminulih Filipinaca na brodu je pregledao i vještak patolog dr. Valter Stemberga iz riječkog Zavoda za sudsku medicinu, a više će se o njihovoj smrti znati nakon izrade nalaza s obdukcije.

M. Ko.

La Donna I brod Plomin smrt Marino Jelčić Filipinci obdukcija