Festival samoniklog bilja: u Kršan po šaku zdravlja

Festival samoniklog bilja: u Kršan po šaku zdravlja

24.4.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Pripravci od ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja, poput čajeva, aromatičnih ulja, proizvoda od lavande i meda, marmelade, aperitivi, sadnice, stručna literatura… Sve se to može pronaći na štandovima 15-ak izlagača na prvom Festivalu samoniklog bilja, koji je počeo jučer u Kršanu.

Na manifestaciji, koja se ispod šatora na Pristavu odvija i danas te u nedjelju, predstavljaju se i lokalni ugostitelji s tematskim specijalitetima: za 20 kuna, koliko stoji porcija, mogu se probati jela poput njoki s koprivom, maslinovim uljem i kaduljom ili štrudel od šparuga, divljeg radiča, koprive, koromača i skute.

Udruga gljivara "Martinčica" priredila je, pak, izložbu ljekovitog i ostalog bilja, a tijekom tri dana održavat će se predavanja, radionice i okrugli stolovi iz gastronomije, nutricionizma, fitoaromaterapije i botanike.

Jučer je 60-ak osnovaca iz ove općine pod mentorstvom Emira Komića iz Vodnjana odradilo terensku nastavu berući bilje u Potpićnu. U radionici su, između ostalog, učili pripremati namaz od koprive, sve u sklopu projekta "Samoniklo bilje u prehrani – znanosti i tradicija", koji riječka udruga Mala scena provodi u 30-ak istarskih škola.

Iako je isprva bilo planirano samo jedno pokazno branje samoniklog bilja, i to za danas ujutro, ono će se zbog velikog interesa održati i u nedjelju od 9 do 11 sati na putu za Grbac, između Vozilići i Plomina.

Organizator festivala, zamišljenog kao uvod u širu gastronomsko-turističku priču za vrednovanje lokalne ugostiteljske ponude, jest Turistička zajednica Kršana. (I. RADIĆ)

 

festival samoniklog bilja bilje samoniklo bilje prehrana ljekovito bilje kršan zdravlje