Eurosuper 95 od ponoći 10,02 kn

Eurosuper 95 od ponoći 10,02 kn

2.5.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Ina će od ponoći, kako se neslužbeno doznaje, povećati cijene motornih benzina za 10, odnosno 11 lipa po litri, pa će obje vrste Ininog eurosupera BS 95 biti iznad 10 kuna po litri, a povećat će i cijene plavog dizela i lož ulja, dok će pojeftiniti Inin eurodizel BS i obični dizel. 

Prema neslužbenim informacijama, Ina će od 3. svibnja, prodavati eurosuper BS 95 po cijeni od 10,02 kune po litri (do sada 9,92 kune), a eurosuper BS 95 class po 10,07 kuna (do sada 9,97 kuna). Nova cijena Ininog eurosupera BS 98 bit će 10,39 kuna (do sada 10,28 kuna). 

Od ponoći će na Ininim benzinskim postajama za 11 lipa pojeftiniti dvije vrste Ininog eurodizela. Eurodizel BS prodavat će se po cijeni od 9,30 kuna po litri (do sada 9,41 kunu), a eurodizel BS class po 9,35 kuna (do sada 9,46 kuna). Za devet lipa po litri pojeftinit će obični Inin dizel i nova mu je cijena 8,98 kuna (do sada 9,07 kuna). Poskupjet će pak plavi dizel, i to za 16 lipa po litri, s dosadašnjih 5,59 kuna na 5,75 kuna.  Loživo ulje ekstra lako poskupit će za 18 lipa po litri, s dosadašnjih 6,28 kuna na 6,46 kuna. 

Kako Ina na svojim postajama ima dvije vrste eurosupera BS 95 i eurodizela BS, uobičajeno ima najvišu dopuštenu maloprodajnu cijenu za svoj eurosuper BS 95 class i eurodizel BS class, dok je cijena eurosupera BS 95 i eurodizela BS za pet lipa niža od classa, a takva je razlika u cijeni zadržana i u najnovijem poskupljenju. 

Inine promjene cijena u skladu su s kretanjima cijena derivata koje je u ponedjeljak poslijepodne, temeljem novog Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, objavilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Ministarstvo gospodarstva je utvrdilo i objavilo najviše razine maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 3. do 16. svibnja, a, prema novom Pravilniku, tijekom tog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti više od onih koje je utvrdilo Ministarstvo.

Izuzetak su postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje mogu direktno opskrbljivati plovila gorivima, a na kojima Pravilnik dozvoljava slobodno formiranje cijena za sve derivate osim za plavi dizel. Ina u protekla dva tjedna, prema cijenama koje je imala na svojim internet stranicama, nije koristila mogućnost promjene cijena tijekom tog razdoblja, a nije koristila ni mogućnost slobodnog formiranja cijena na autocestama i morskoj obali s direktnom opskrbom plovila gorivima.

Što se tiče mogućnosti slobodnog formiranja maloprodajnih cijena na određenim lokacijama (autoceste, postaje na morskoj obali koje imaju mogućnost direktne opskrbe plovila gorivom) koje su izuzete od spomenutog dozvoljenog raspona određenog novim Pravilnikom, kompanija takvu mogućnost još nije primjenjivala, a sama primjena spada u domenu poslovne odluke kompanije, ponovili su i danas poslijepodne iz Ine. 

U priopćenju su također naveli da su u protekla dva tjedna kotacije na mediteranskom tržištu za benzin u porastu, a za eurodizel u padu, te da je tečaj dolara u odnosu na kunu također u laganom padu u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje. (Hina)

 

poskupljenje benzin ina energetici gorivo eurosuper 95 dizel