EU projekt PEOPLE u Labinu

EU projekt PEOPLE u Labinu

7.4.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

PEOPLE predstavlja akronim projekta čiji puni naziv glasi “Osobne priče o diskriminaciji i progonu pod totalitarnim režimima 20. stoljeća”. Projekt je financiran od strane programa Europa za građane – potprograma Europsko sjećanje, europske inicijative čiji je cilj jačanje povijesnog sjećanja i promicanje građanskog sudjelovanja u europskim zemljama.

Projektno partnerstvo čine partneri iz brojnih europskih zemalja: Udruga ATRIUM iz Forlija (Italija) – voditelj projekta, Općina Dimitrovgrad (Bugarska), Općina Skadar (Albanija), Grad Labin (Hrvatska) te Udruženje portugalskih političkih prognanika u Parizu i Portugalu.

Projekt PEOPLE pomaže mladim Europljanima da istraže i razumiju povijesno sjećanje povezano s tragičnim događajima nedemokratskih režima 20. stoljeća, pomažući im u prikupljanju osobnih priča o žrtvama različitih vrsta diskriminacije i progona. Počiva na uvjerenju da povijest može biti učiteljica, a bolje razumijevanje povijesti ovih progona omogućuje mladima da promišljaju o reakcijama na „Druge“ današnjice: imigrante i manjinske skupine bilo kojeg tipa.

Dvodnevni program koji se od 5. do 7. travnja održava u Labinu obuhvaća radionice i diskusije s učenicima srednje škole Mate Blažina Labin s naglaskom na temu pitanja ljudskih prava.

Voditeljica projekta Cristina Vallicelli istaknula je važnost dubljeg razumijevanje grešaka u našoj prošlosti i razumijevanja demokratskih načela na kojima smo izgradili naše današnje društvo te da ovi mladići i djevojke sada shvaćaju nužnost izbjegavanja ponavljanja ovih pogrešaka i oni će prenijeti naše kolektivne vrijednosti naprijed, u budućnost.

Program EUROPA ZA GRAĐANE centralizirani je program Europske unije s ciljem promicanja suradnje među zemljama u područjima vezanima za zajedničku europsku povijest i aktivno europsko građanstvo. Svrha Programa jest poticati promišljanje zajedničke povijesti i razvoj aktivnog europskog građanstva davanjem financijskih potpora organizacijama koje rade na osnaživanju osjećaja europskog identiteta i pripadnosti Europskoj uniji kroz umrežavanje i razmjenu znanja, iskustava, tradicija i vizija napretka.

eu fondovi projekt people totalitarni režimi