ETICS ili fasadom do uštede energije

ETICS ili fasadom do uštede energije

10.2.2010. // ITV MUREXIN // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Riječi "ETICS" ne odnosi se na etiku već je skraćenica od "External Thermal Insulation Composite Systems" (ETICS).
Povezani sistemi za vanjsku toplinsku izolaciju  ili ETICS često se dobavljaju odvojeno po komponentama
i od različitih proizvođača. Takvim načinom nabavke i ugradnjom na objekte možemo si stvoriti komplikacije koje kasnije zahtijevaju puno veća materijalna izdavanja i gubitak dragocjenog vremena – sve skuplje energente da i ne spominjemo.
Zbog navedenih razloga Murexin je odlučio tržištu ponuditi dva provjerena sistema primjenjiva u svim područjima – od obiteljskih kuća, vikendica, višestambenih zgrada pa sve do vrtića, škola i ostalih javnih građevina – „Active Living“ i „Active Mineral“.
Active Living – toplinski izolacijski sistem EPS
Radi se o sistemu koji kao toplinski izolator koristi stiropor (EPS). Glavne odlike ovog sistema su jednostavnost u obradi, neškodljivost za čovjeka i okoliš, dugotrajnost i ono najbitnije – izrazito povoljan odnos uloženog novca i izolacijskih svojstava koje se postižu. Povoljnija cijena također ide u prilog činjenici da se kod obiteljskih kuća sistem amortizira u vrlo kratkom roku. Odabirom širokog spektra završnih slojeva može se sistemu dati individualna nota i izuzetno visok stupanj zaštite.
Active Mineral- toplinsko izolacijski sistem MW
Sistem kao toplinsku izolaciju koristi mineralnu vunu. Karakterizira ga vrlo visok stupanj paropropusnosti (olakšan prolazak vodene pare od kuhanja, disanja i sl. u vanjski prostor), dugotrajnost i činjenica da je sistem negoriv. To ga čini povoljnim za visoke građevine, vrtiće, škole – odnosno sve prostore u kojima želimo boraviti na zdraviji i sigurniji način. Ugradnjom ovakvog sistema bitna svojstva građevine kao što su postojanost i stabilnost postižu višu razinu.
Na slici je stambena zgrada u Labinu izvedena sa sistemom toplinske izolacije EPS.
Ovim kratkim člankom nastojali smo ukratko predstaviti Murexinov toplinsko izolacijski fasadni program.

fasade murexin itv ETICS toplinsko izolacijski fasadni program