Ekološka svijest: Hrvatska najgora država na svijetu

Ekološka svijest: Hrvatska najgora država na svijetu

11.12.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Climate Action Network (CAN), svjetska mreža oko 500 nevladinih organizacija koje se bave klimatskim promjenama, u utorak je Hrvatskoj dodijelila "nagradu" za najgoru državu svijeta u pregovorima koji se trenutno odvijaju na Klimatskoj konferenciji u Kopenhagenu.

Nagradu "Fosil dana" Hrvatska je podijelila zajedno s Kanadom, a povod je inzistiranje naše zemlje na povećanju dozvoljenih plinskih emisija od šest posto do 2020. godine, za razliku od većine država svijeta koje su najavile smanjenje od 20 posto i više.

Iz udruge Zelena akcija podsjećaju da su i prije upozoravali da Hrvatskoj prijeti, kako kažu, međunarodna blamaža te još jednom navode zahtjeve koje su uputili Vladi, Ministarstvu vanjskih poslova i predsjedniku Mesiću, u kojima traže ispriku međunarodnoj zajednici zbog neispunjenja naših obveza unutar Kyoto protokola, hitnu promjenu službene pozicije za pregovore u Kopenhagenu, odnosno 25-postotno smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2020. godine te temeljitu reviziju Energetske strategije RH.

ekologija zagađenje klima emisija plinova holcim rockwool sisak te plomin fosilna goriva energetska strategija itv rafinerija industrija ina kutina