Eko udruge pozvale ulagače da odustanu od Plomina C

Eko udruge pozvale ulagače da odustanu od Plomina C

11.10.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Udruga "Eko Kvarner" i još pet nevladinih udruga pozvale su danas potencijalne ulagače u projekt termoelektrane Plomin C da odustanu od tog projekta koji, kako navode, nema ispravnu dokumentaciju te je ekološki, gospodarski i financijski upitan.

"Pozivamo vas da odustanete od investiranja u tu unaprijed propalu investiciju, znajući da imate posla s prevarantima koji su pokazali da im prijateljsko okruženje ništa ne znači i koji su spremni ući u rizik da se na takav način izgrađenoj elektrani zabrani rad", stoji u pismu koje, osim Eko Kvarnera, potpisuju Građanska inicijativa Istre, Udruga Naša zemlja, Ekološka udruga Pineta, Udruga Labin Art Express i Klub mladih Rijeke.

Potpisnici tvrde da je necjelovita dokumentacija kojom HEP uvjerava investitore na ulaganje, te stoga i "usvari ništavna. Ističu da građani imaju pravo umjesto nove spalionice ugljena, odnosno termoelektrane na uvozni ugljen, za energent izabrati domaći plin, čija se nalazišta nalaze nedaleko lokacije nove elektrane.

Predsjednik Eko Kvarnera i vijećnik ORaH-a u Omišlju Vjeran Piršić objasnio je na konferenciji za novinare da, kao vijećnici i ekološki aktivisti, žele upozoriti potencijalne ulagače i dobavljače opreme da je projekt sporan za lokalnu zajednicu. Kao moguće partnere u projektu naveo je jednu japanska i jednu fracusku tvrtku, koje su, tvrdi, ozbiljno označene kao visokokoruptivne te je "upitno koja će biti geneza njihove interakcije s lokalnom tvrtkom".

Piršić smatra da je riječ o projektu s velikom opasnošću od korupcije, odnosno da "Uprava HEP-a i ministar Vrdoljak iz stranke koja ima jedan posto potpore birača, koja vjerojatno isto zauvijek odlazi, da u svojim zadnjim danima kada još mogu nešto iskokošariti, iskokošare što više mogu". A to će napraviti preko građana Hrvatske i to je taj strah", poručio je.

Pirščić se osvrnuo i na, kako je rekao, promjenu stava predsjednika Ive Josipovića prema ekologiji i njegove najave da u izbornu kampanju kreće sa ''zelenom politikom''. Istaknuo je kako je Josipović čovjek koji ima snage priznati svoju grešku te osobno vjeruje da predsjednik zaista više ne podupire ekološki štetne projekte već vjeruje u "Zelenu Hrvatsku".

Bivši saborski zastupnik Dino Debeljuh rekao je kako istraživanja oko Plomina C ukazuju da bi projekt mogao štetiti zdravlju ljudi, da će štetiti turizmu te da nema svu potrebnu dokumentaciju. Pozivajući se na objave na portalima, Debeljuh je kazao kako je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak (HNS) u ime Vlade pregovarao o tom projektu s potencijalnim japanskim ulagačem, koji je zbog korupcije kažnjen s 88 milijuna dolara, a što je, naglasio je, poruka svim ulagačima u Hrvatsku. (Hina)

 

 

te plomin tep c te plomin 3 eko udruge ekologija ulaganje gospodarstvo investicije