Eko Kvarner: Sa zelenima Europe oduprijet ćemo se pritiscima zbog ZERP-a i Rockwoola

Eko Kvarner: Sa zelenima Europe oduprijet ćemo se pritiscima zbog ZERP-a i Rockwoola

13.1.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Ekološka udruga "Eko Kvarner" izrazila je danas negodovanje "zbog inzistiranja Europske komisije i Vijeća Europe na provedbi ekološki štetnih projekata u Hrvatskoj te zaustavljanju onih koji pogoduju zaštiti okoliša".

Konkretno, priopćio je "Eko Kvarner", riječ je o zahtjevu da se ZERP ne primjenjuje na brodove zemalja članica EU te o pismu obnašatelja dužnosti direktora Opće uprave za proširenje Europske komisije Christiana Danielssona vezanom uz Tvornicu kamene vune "Rockwool" u Pićnu u Istri.

U tom pismu on upozorava na zainteresiranost investitora da se pronađe "brzo rješenje" za taj pogon te iznosi mišljenje da bi zaustavljanje jedne od najvećih greenfield investicija moglo negativno utjecati na pravnu sigurnost investitora, čemu se posebna važnost pridaje u pregovorima o pristupanju Hrvatske EU, navodi "Eko Kvarner".

Pristajanje na zahtjeve da se iz provedbe ZERP-a isključe brodovi EU značilo bi nepovratno uništavanje ribljeg fonda u Jadranu zbog već sada pretjeranoga i neodrživog ulova talijanskih ribara, a omogućavanje rada "Rockwoolu" značilo bi visok stupanj zagađenja zraka i povećano obolijevanje građana u Istri i na Kvarneru, stoji u priopćenju.

Ta udruga procjenjuje da nije potrebno raditi takve ustupke Europskoj komisiji jer su, kako navodi, prijetnje Hrvatskoj usporavanjem pregovora zbog problema u pravosuđu i s korupcijom ionako realne i ozbiljne.

"Eko Kvarner" najavljuje da će pomoću frakcije stranaka Zelenih u Europskom parlamentu pokušati spriječiti pritiske Europske komisije da se provedu projekti štetni za okoliš.

Eko Kvarner udruga ZERP Rockwool zeleni