Eko Kvarner: Postupak pripreme za Plomin 3 skandalozan

Eko Kvarner: Postupak pripreme za Plomin 3 skandalozan

18.3.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Udruga "Eko Kvarner" neslužbeno je doznala da je jučer, 17. ožujka održana prva sjednica Komisije za procjenu Studije utjecaja na okoliš za projekt "Plomin 3", tj. izgradnju termoelektrane kapaciteta 500 MW kao zamjenskog objekta za već dotrajali  "Plomin 1" (snage 120 MW, u pogonu od 1969.), a koji se gasi 2015. g. U vezi toga smatramo važnim ukazati:

 

1)    da naša udruga u načelu podržava zamjenu dotrajale termoelektrane novijim objektom, ali isto tako smatra da se ta zamjena radi na skandalozan način.

 

2)    Kao prvo neprihvatljiva nam je tajnost (u biti zataškavanje) s kojom je započela Procjena utjecaja na okoliš za taj ipak ekološki sporan objekt. Naime, dok većina zemalja u svijetu potiče što jače i što ranije uključenje javnosti u sukladne postupke procjena utjecaja na okoliš za sve iole ekološki i energetski sporne objekte, u ovom slučaju investitor se nije udostojio ni da izda obično priopćenje o tome, a resorno ministarstvo o početku tog upravnog postupka nema na svojim internet stranicama apsolutno nikakve podatke.

 

3)    Po do sada dostupnim podacima ta je Studija prepuna skandaloznih podataka i tvrdnji, od kojih bismo posebno istaknuli neprihvatljivu tvrdnju da je zona utjecaja SAMO 10 km oko termoelektrane! Podsjetimo, neke su važne međunarodne konvencije nastale kada su se zemlje Skandinavije žalile na zagađenja iz sličnih izvora iz Velike Britanije. Nekvalitetna Studija i nije neko veliko iznenađenje pošto ju je radila tvrtka "Ekonerg" iz Zagreba, koja se "proslavila" izradom Studije za obližnju tvornicu "Rockwool" u Potpićnu.

 

4)    Ono što je u biti najspornije u ovom projektu je upotreba zastarjele tehnologije korištenja ugljena, koja je za investitora zasigurno najpovoljnija, ali je ujedno i najgora za okoliš, pa i živote i zdravlje ljudi. Umjesto toga, zalažemo se za suvremenije tehnologije kao što je IGCC (koji se koristi u sličnim novijim termoelektranama u Italiji i za koje smo se zalagali i u javnoj raspravi za rafineriju u Urinju). Dodatno, nije nam jasno zašto se ne planira korištenje ekološki daleko povoljnijeg plina kao energenta, već se forsira (uvozni) ugljen.

5)    Iako naša udruga nema praksu komentirati financijske podatke o poslovanju zagađivača i potencijalnih zagađivača, moramo ukazati na nalaz Državne revizije za 2007., u kojem je partnerstvo s RWE-om u Plominu 2 ocijenjeno lošim, te je HEP-u savjetovano da od partnera otkupi njegov ulog. Naime, 2007. godine HEP je od Plomina kupio 1,4 milijuna MWh električne energije po prosječnoj cijeni 49,75 eura po MWh, a istodobno je prosječna proizvođačka cijena bila 47,22 eura po MWh, odnosno 2,53 eura manje. Partnerstvo je sklopljeno 1996. godine i svaka je strana u TE Plomin unijela 25,5 milijuna eura kapitala, HEP u imovini, a RWE u novcu. Tada je dogovoreno da će RWE svoj udjel prodati HEP-u na njegov zahtjev, i to u roku 15 godina od puštanja elektrane u pogon. Dogovoreno je i da će se u međuvremenu stranom partneru isplaćivati dobit na ulog (uvećan za kamate koje su vrijedile u trenutku osnivanja zajedničke tvrtke) prema godišnjoj kamati od 14 do 17 posto!  Revizija je u nalazu ustanovila da je strani partner od 2000., kada je elektrana puštena u pogon, do 2007. iz zajedničkog društva povukao 47,636 milijuna eura, što je čak 86,4 posto odnosno 22 milijuna eura više od onoga što je uložio u TE Plomin. Uz povlačenje uloga od gotovo 12 milijuna eura, RWE je do tada dobio i dividendu u iznosu 35,72 milijuna eura"

 

6)    Pored standardne i Zakonom o zaštiti okoliša obavezne Procjene utjecaja na okoliš, smatramo da je neophodno napraviti i u svijetu sve više korištenu Procjenu utjecaja na zdravlje (engleski: Health impact assesment). Naime, javnosti su već dugo vremena poznati podaci o ozbiljnim zdravstvenim posljedicama rada postrojenja Plomin 1 i 2 (Mohorovičić i dr.). Dodatno, nije nam poznato da je izrađena i Studija procjene rizika za predloženi zahvat, što je uobičajena praksa u tim slučajevima.

 

7)    Zaključno, smatramo da je način na koji se vrši PUO za projekt "Plomin 3" apsolutno neprihvatljiv i potencijalno veoma opasan. Opasan ne samo za okoliš, već i za zdravlje i živote građana ne samo Istre, već i Kvarnera, pa i Gorskog kotara. Zbog svega navedenog tražimo od nadležnih i odgovornih bitne promjene u načinu vođenja već započetog postupka sa ciljem da se izbjegnu dugotrajni iscrpljujući društveni sukobi (kao što je bilo kod projekta "Družba Adria") . Ukoliko do toga u najskorijem roku ne dođe, smatrat ćemo neophodnim započeti bezkompromisnu kampanju za zaustavljanje tog projekta

 


 

Nenad Prpić, glasnogovornik

 

Foto: ilustracija by LaBanksy

 

 

te plomin plomin 3 gospodarstvo mirjana pejić bach studija utjecaja na okoliš termoelektrana rupnik lobi marino roce politika vlada eko kvarner