Eko Kvarner najavio potpisivanje peticije o Plominu

Eko Kvarner najavio potpisivanje peticije o Plominu

11.1.2013. // iPress // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Udruga Eko Kvarner pozvala je danas građane Istarske i Primorsko-goranske županije da pristupe organiziranju i potpisivanju peticije, tj. predstavke Vladi kojom se traži odustajanje od realizacije predloženog projekta termoelektrane Plomin C. Kako se navodi u priopćenju, udruge Eko Kvarner i Labin Art Express XXI započele su s pripremama za potpisivanje peticije građana Istarske i Primorsko-goranske županije sa zahtjevom za odustajanje od realizacije sada predloženog projekta "Plomin C".

Početak prikupljanja potpisa u dvjema županijama i na internetu najavili su za desetak dana. Za Istarsku županiju potpisivanje će koordinirati "Labin Art Express XXI", a za Primorsko-goransku "Eko Kvarner".

Predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić pojasnio je u telefonskom razgovoru za Hinu da od Vlade traže da još jednom razmotri predloženi projekt, kao i druge moguće energente i tehnologije.

"Ovo više nije pitanje ni ekologije, ni ekonomije, nego demokracije i prava građana da odlučuju o svojoj sudbini", rekao je.

Na pitanje kako će glasiti tekst predstavke, Piršić je odgovorio da tekst predstavke o kojoj će se potpisnici izjašnjavati još nije uobličen.

U priopćenju se još ističe da Vlada, unatoč višestruko ponovljenim zahtjevima, nije smatrala da je potrebno raspisati savjetodavni referendum građana dvaju županija o realizaciji tog projekta.

Stoga u udrugama smatraju da je "došlo vrijeme da građani okupljeni u ''Građanski odbor za referendum o projektu Plomin C'' konzumiraju svoje ustavom i Aarhuskom konvencijom zagarantirano pravo i prikupljanjem potpisa izraze svoje mišljenje o tom kontroverznom projektu".

Pozivamo građane da se kao volonteri priključe pripremama za prikupljanje potpisa, a sve glazbene umjetnike pozivamo da se priključe pripremama za snimanje spota "Učinimo nešto 2", stoji u priopćenju iz Eko Kvarnera.

plomin te plomin 3 eko kvarner peticija