Dva labinska benda ovog jeta na Indirekt festivalu u Umagu

Dva labinska benda ovog jeta na Indirekt festivalu u Umagu

20.2.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Vrijeme leti, kad su u gradu dobri koncerti, a prije nego se okrenete doći će ljeto. Srećom, pa nas očekuje još jedna bogata festivalska sezona, a posebnu čar imaju oni na obali.


Festival nezavisne umjetnosti – istarski Indirekt, nastavlja svoju misiju otkrivanja skrivenih bisera domaće i strane indie scene. Od 17. do 18. lipnja, u pitoresknom Umagu, nastavlja se druženje u prijateljskoj atmosferi, pozitivnim ritmovima te nezaobilaznim umjetničko – književnim programom.
Festival je iznjedrio, sad već afirmirana imena poput Jonathana, Punčki, Lovely Quinces, Pridjeva, Sleepyheadsa, Baden Badena, Vvhile, The Marshmallow Notebooks, The Orange stripsa, Side Projecta i mnogih drugih.

Theft of October, Hallftones, Middlemist Red i Žen.

Nakon uspješnog jesenskog izleta festivala u susjednoj Srbiji, te prošlogodišnjeg proširenja na regionalnu scenu, četvrto izdanje Indirekta ide korak dalje.
U Umag nam stiže Theft of October, crnogorski kantautor Denis Balavac, koji je prošle godine izdao i svoj prvi EP pod ovim imenom.  Self titled EP sastoji se od pet pjesama, koje odišu kombinacijom akustične gitare umotane u sniježni reverb lucidnog poigravanja emo vokalom. Denis trenutno radi na njegovom albumu “Fears” koji će biti dostupan početkom svibnja. Balavac koji predstavlja prvi album Thefta pravi je glazbeni genijalac, a osim ovoga iza sebe ima niz projekata: Snow Creation & Trumpetman, Moa Loni, Wow Tea Sticks, Chandlers Oak.

 

We are howling under the stars. We are four people. We are One. We are beautiful voice and crazy sound. Secretly tamed. Happily forever.'' Tim se stihovima opisuje beogradski četvorac Halftones, a oni su Suzana Sumrah, Vlatko Džogović, Vukašin Đelić i Nikola Gnjatović. Njihova glazba je sve samo ne obična, a njihov identitet ne prilagođava se postojećim okvirima. Halftonsi su zato i nastali, da bi brisali postojeće granice normale i stvarali svoje. 2013. snimili su svoj debi album ''Halftones is my band'' u Londonu, da bi sljedeći ''Damned Horses'' snimili i promovirali sami. Slušati ih možete već sada, ali pravi je doživljaj ovu ekipu slušati uživo. 

 

Nakon što su nas prošle godine Mađari imena ''The Kolin'' potpuno raspametili, u naš smo line up ponovno uvrstili Mađare koji obećavaju. Oni su Middlemist Red, psihodelični rokeri koji uzore crpe iz kasnih 60-ih te ranih 70-ih, Beatlesa i Doorsa, ali i nešto modernijih zvukova poput onih Tame Impale. Javnosti su postali poznati nakon što su osvojili Deezerovo međunarodno natjecanje ''Young Guns''. Svirali su na renomiranom Sizget festivalu, kao i na VOLT-u bok uz bok s velikim imenima. Prvi EP naziva ''Supersonic Overdrive''

 

objavili su u studenom 2014, a u ožujku prošle godine krenuli su na prvu europsku turneju.

 

Prvi put u hrvatskoj ćete imati prilike poslušati ove izvođače, izuzev Žen čiji je aktualni album Jantar pobrao pregršt odličnih kritika.
Djevojke okupljene u Žen domaćoj su publici sigurno poznate, a u svome radu zaigrano seciraju rodne stereotipe te spajaju granice između audio i vizualne umjetnosti - nešto popu samog Indirekta. Žanrovski ih je teško odrediti, a najbliže dolazimo do kompleksnog indie-rocka s primjesama shoegazea, post-rocka i ekperimentalne elektronike. O da, sve je moguće kad pređete preko praga patrijarhalne glazbe. Šalimo se , naravno. Šala nije da su djevojke dosada nastupile u Sloveniji, Srbiji, BiH, Makedoniji, Austriji, Njemačkoj, Slovačkoj, Češkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Italiji, Danskoj i Švedskoj. A ovoga ljeta i na našem malom festivalu.
 

the orange strips indirekt koncert nezavisna scena side effects