Dugo, toplo ljeto: srpanj i kolovoz s rekordnim temperaturama

Dugo, toplo ljeto: srpanj i kolovoz s rekordnim temperaturama

3.7.2011. // iPress // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Iza nas je još jedan iznadprosječno topao mjesec, a sudeći prema dugoročnim prognozama, neki hladniji od prosjeka neće baš ubrzo. Po svemu sudeći, ovogodišnje ljeto dobit će ocjenu - rekordno toplo!

Preliminarne analize lipnja pokazuju da je lipanj bio topliji od prosjeka. Odstupanje srednje mjesečne temperature zraka diljem Hrvatske bilo je veće od 1°C, a ponegdje čak i više od 3°C, u odnosu na klimatološki prosjek 1961-90. godina.

Za ovo se polugodište može reći i da je bilo većinom relativno suho. Dokaz za takvu tvrdnju nisu samo ovdje vidljivi postoci odstupanja za 8 meteoroloških postaja, koji ukazuju na 25 do 60% manje oborina od prosjeka za prvo polugodište, nego još više, podrobnija analiza prostorne razdiobe količine oborine na različitim vremenskim skalama.

Na postaji Zagreb Maksimir ovogodišnji je lipanj bio 6. najtopliji od 1949., a u posljednjih je deset godina topliji od njega bio samo onaj 2007. godine, te naravno, apsolutni rekorder iz 2003.

Dugo, toplo ljeto

Srednja temperatura zraka za tromjesečje srpanj-rujan predviđa se u većem dijelu Hrvatske višom od prosjeka, uz relativno veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze, veću od 70 posto. Pritom se sva tri mjeseca očekuju toplijim nego je uobičajeno, uz osobito izražena odstupanja srednje mjesečne temperature srpnja i kolovoza.

Kad se tome doda poznato odstupanje lipnja, nije mala vjerojatnost da ovogodišnje ljeto na kraju dobije ocjenu i rekordno toplo, baremu nekim dijelovima Hrvatske, prognozira Zoran Vakula a prenosi HTV.

Ukupna količina oborine očekuje se većinom oko prosjeka uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pozitivno se odstupanje količine oborine od višegodišnjeg srednjaka predviđa ponajprije u rujnu i to posebno na Jadranu i u područjima uz njega.

Bez velikih hladnoća do kraja godine

Prognoze za posljednje tromjesečje 2011. godine također ne upućuju na hladnoću, dapače, diljem Hrvatske vjerojatnija je barem prosječna srednja temperatura, i mjesečna i sezonska. No, s tim prognozama valja biti oprezan jer je njihova pouzdanost manja od onih za kraća vremenska razdoblja, ističe Vakula, podsjećajući da se precizne prognoze ne mogu davati za više od mjesec dana unaprijed. (iPress)

 

ljeto prognoza vrijeme toplo