Dubioza Kolektiv za energični početak 7. Labin Art Republike (Galerija fotografija)

Dubioza Kolektiv za energični početak 7. Labin Art Republike (Galerija fotografija)

2.7.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

U srijedu je otvoreno sedmo izdanje manifestacije Labin Art Republika tradicionalnim podizanjem zastave na Torijonu, a nastavljeno je otvorenjem izložbe Davora Gopca koja nije pobudila veći interes građana. Naglašavamo da će izložba  biti otvorena u Gradskoj Galeriji do 14. srpnja 2009., radnim danom, subotom i nedjeljom 10.30-14 i 19.30 – 22.30. Ponedjeljkom je zatvoreno.

Mlađa populacija željna zabave u vrlo velikom broju s nestrpljenjem je   očekivala otvorenje koncertne sezone kod već kultnog mjesta nazvanog "Kod Špine" kojeg je kao možda ni jedan bend do sada propisno prodrmao bosanski bend Dubioza Kolektiv.

Ova bosanskohercegovačka glazbena skupina formirana je 2003. godine od članova bendova Gluho doba against Def Age (Zenica) i Ornamenata (Sarajevo). Danas Dubiozu Kolektiv čine osam članova: tri vokala, gitara, bas gitara, bubnjevi, perkusije i klavijature/DJ. Glazbu koju stvara Dubioza Kolektiv može se okarakterizirati kao fuzija dub-a, reggae-a, HC i bosanskih etno motiva.

Dubioza kolektiv iza sebe ima tri studijska albuma – ''''Dubioza kolektiv'''' (2004.) i EP izdanje ''''Open Wide'''' na kojemu gostuje Benjamin Zephaniah, čuveni dub umjetnik iz Velike Britanije i Mush Khan iz pakistansko-britanskog benda Fun-da-mental. Drugi studijski album ''''Dubnamite'''' izašao je 2006. godine, a na njemu su gostovali grupa Defence iz Tuzle (BiH) i francuski umjetnik Niköll.

2008. godine izdavačka kuća Menart izbacuje Duboizin album ‘Firma Ilegal’ koji kroz sve pjesme opisuje situaciju koja je, iako govori o bosanskohercegovačkoj svakodnevici, lako razumljiva i zemljama u okruženju, dok se sampleovi BH političara, koji se provlače između pjesama na albumu, mogu vrlo lako zamijeniti izjavama njihovih kolega u regiji, a bez da se promijeni smisao poruka.

 
Skakati i plesati Kod Špine počelo se od prve izvedene stvari  koja je doduše kasnila skoro pola sata, dok je pravo ludilo nastalo izvođenjem njihovih poznatih stvari kao  "Firma ilegal", "Marijuana", "Blam" i  prigodno sa jučerašnjim danom „Bring The System Down". Izmjenjivale su se stvari sa sva tri njihova albuma i  tako više od dva sata energično i veselo, a nakon   jednog bisa, mnogobrojna publika ponesena dobrim vibracijama    s razlogom nakon obećavajućeg početka očekuje dobar program u sljedećih više od mjesec dana još jedne manisfestacije Labin Art Republike. 

 

LAR labin art republika LAR 2009 dubioza kolektiv davor gobac mornica podizanje zastave torijon