Drugo mjesto za sedmašice OŠ iz Potpićna na državnom natjecanju „Čitanjem do zvijezda“!

Drugo mjesto za sedmašice OŠ iz Potpićna na državnom natjecanju „Čitanjem do zvijezda“!

8.5.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Poznata latinska izreka per aspera ad astra, koja tvrdi  da se u životu samo preko trnja dolazi do zvijezda, većini je poznata. Ali zvijezde je moguće dostići i  čitanjem.

U to su nas uvjerile sedmašice Hana Depikolozvane, Dora Močinić i Ana Švić koje su u pratnji  mentorice  Marine Rade  izborile sjajno  drugo  mjesto na Nacionalnom natjecanju u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda" .

       Trnovit put od pobjede na školskoj i zahtjevnoj županijskoj razini natjecanja odveo  ih je proteklog petka 5. svibnja u Srednju školu Čakovec  gdje se četvrtu godinu zaredom održava državno natjecanje kojemu je cilj poticati čitanje i kreativnost. Svake godine djela koja se čitaju kriju u sebi  određenu temu, a ove godine tema natjecanja bila je ljepota različitosti.  Za natjecanje su se učenice pripremale čitajući i obrađujući tri knjige - Bijeli klaun Damira Miloša, Zaboravljeni sin Mire Gavrana i Gumi - gumi Zorana Pongrašića. Svaki natjecatelj samostalno rješava zadatke iz svih triju romana, a potom se ostvareni bodovi zbrajaju i rangiraju ekipno.

        Na svim razinama natjecanja natjecatelji se susreću s veoma  iscrpnim i detaljnim pitanjima  koja obuhvaćaju razumijevanje sadržaja i fabule, uočavanje osobina i posebnosti pojedinih likova, prepoznavanje pripovjednih tehnika u djelu, uočavanje posebnosti jezika i stila pisca, razumijevanje  i procjenjivanje problema koje pojedino djelo nudi, kritičko razmišljanje te razvijen stav i  mišljenje o pročitanom djelu.

 

Link

 

 

 

oš potpićan oš vladimir nazor Hana Depikolozvane Dora Močinić Ana Švić