Druga edicija Festivala Encijan posvećenog promociji Ćićarije održat će se uživo i to 11. lipnja u Račjoj Vasi te 12. lipnja u Rašporu

Druga edicija Festivala Encijan posvećenog promociji Ćićarije održat će se uživo i to 11. lipnja u Račjoj Vasi te 12. lipnja u Rašporu

3.6.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Kliču vas vrhi Ćićarije: Istra Inspirit, ćićska jela u pokretu by Kampanjola, predstava i dječje radionice, sajam istarskih autohtonih proizvoda i obrta, vođene šetnje te

koncerti etno bendova Šćike i Franka Krajcara & grupe Indivia

 

U sklopu projekta KAŠTELIR održat će se druga edicija Festivala Encijan, koji ima za cilj promovirati Ćićariju i sve njezine ljepote s posebnim naglaskom; na važnosti kulturne baštine – Gradine Rašpor, na kojem su se prvi puta vršila arheološka istraživanja te bogatstvo Ćićske  bioraznolikosti  budući da ovo područje obiluje ljekovitim, aromatičnim i drugim važnim biljem. Na samom grbu Općine Lanišće, koja zajedno s Istarskom županijom organizira festival, nalazi se ljekovita biljka encijan koja ima stanište u ovom kraju te će se kroz Festival Encijan, stanovnike, a i širu publiku, informirati o njezinom značaju.“

Sukladno situaciji i uz poštivanje svih epidemioloških mjera, Festival Encijan održat će se uživo 11. lipnja u Račjoj Vasi te 12. lipnja u Rašporu. Druga edicija festivala sadržavat će različite aktivnosti: ponudu autohtonih istarskih proizvoda (OPG-i, obrti i zanati), promociju interpretacije ćićske kuhinje koju donosi Kampanjola, rekreativne vođene šetnje, dječje radionice u organizaciji Birikine iz Pule, interpretativnu šetnju Istra Inspirita te bogat glazbeni sadržaj - u petak nastupaju etno bend Šćike a u subotu Franko Krajcar i grupa Indivia. Oba dana Festival započinje u 13 sati te traje do 20 sati.

Prijave za rekreativne šetnje su obavezne! Zbog epidemioloških mjera, broj mjesta je ograničen a prijave je potrebno poslati na mail: info@alphera.hr najkasnije do srijede, 9.6.2021. godine. Više o pješačko-planinarskoj ruti za rekreativce doznajte i na službenoj facebook stranici eventa www.facebook.com/event.

U sklopu programa koji prethodi Festivalu održat će se i nekoliko online predavanja za koja je također potrebna prethodna prijava:

07/06 - 11:00 sati: »Socijalno poduzetništvo za održivi ruralni razvoj: Značaj poljoprivrednog obrazovanja za razvoj poljoprivrede u Istarskoj županiji« predaje dr.sc. Milan Oplanić, znanstveni savjetnik, predstojnik Zavoda za ekonomiku i razvoj poljoprivrede.

Prijave na sljedećem linku: https://bit.ly/3yQZfPw

08/06 - 11:00 sati: »Poticanje ruralnog poduzetništva: Osobine žena i njihove upravljačke uloge na OPG-ima« predstavit će dr.sc. Anita Silvana Ilak Peršurić, znanstvena savjetnica uz gostovanje Ane Ritoša, iz OPGa Vina Ritoša.

Prijave na sljedećem linku: https://bit.ly/3vEoqTp

11/06 - 09:00 sati: »Botanika i etnobotanika« predstavit će doc. dr. sc. Ivana Vitasović Kosić, Zavod za poljoprivrednu botaniku, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Prijave na sljedećem linku: https://bit.ly/2RaZcNx

U sklopu Festivala održat će se i radionice za turističke vodiče, a za više informacija upitajte na info@alphera.hr.

 

O Projektu:

Festival Encijan dio je projekta “Prapovijesne gradine i etnobotanika za održivi turizam i ruralni razvoj – od Krasa (preko Brkina, Ćićarije i Istre) do Kvarnera” akronima Kaštelir koji se aktivno provodi od 1. listopada 2018. godine. Središnja nit projekta su ostaci gradina (kaštelira), zanemarene kulturne baštine koja potječe još iz prapovijesnog razdoblja - brončanog i željeznog doba (2. i 1. tisućljeća pr. Kr.).

Glavni cilj projekta je aktivno očuvanje baštine gradina preko njihovog vrednovanja, zaštite, revitalizacije i promocije, upotrebom neinvazivnih pristupa temeljenih na suvremenoj informacijsko - komunikacijskoj tehnologiji. Projektom se želi predstaviti tadašnji način života – kroz tradicionalnu upotrebu samoniklog bilja (etnobotanika) i uzgoj starih sorti biljaka (botanika i etnobotanika), oživjeti drevnu povezanost ljudi s biljkama te uključiti prirodnu i kulturnu baštinu u inovativnu i održivu turističku ponudu. Baština će u skladu sa modernim vremenom biti predstavljena na način na koji će služiti održivom prekograničnom turizmu, ruralnom razvoju i održivom upravljanju okolišem.

 

 

 

festival encijan plakat kaštelir kvarner rašpor ćićarija etnobotanika održivi turizam ruralni razvoj kampanjola