DR. SUZANA MUŠKOVIĆ: "Još su i danas Labin i Labinjani, upravo zbog povijesti rudarstva, označeni epitetima proleterski i buntovnički. Ja sam ponosna na to"

DR. SUZANA MUŠKOVIĆ: "Još su i danas Labin i Labinjani, upravo zbog povijesti rudarstva, označeni epitetima proleterski i buntovnički. Ja sam ponosna na to"

24.2.2021. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Čak i kad u svojim ladicama pronađemo neku stvarčicu povezanu s rudnikom, mnogi, gotovo sa stidom zbog rudarskog porijekla, ne žele je prezentirati ili smatraju da ta "sitnica" nema značaja. Meni osobno čak i najmanji komadić tzv. rudarske žice kojeg još uvijek slučajno pronađem u nekom kašetinu i kojim je povezan neki ključić, ima veliku vrijednost, i u meni ponovno izaziva sjećanja na rudare. Tek se posljednjih desetak godina pažnja usmjerava na očuvanje i traženje rudarske baštine, a bojim se da su mnogi tragovi rudarske povijesti nepovratno, vjerujem i nenamjerno, zauvijek izgubljeni, kaže dr. Mušković.


Povodom nadolazeće 100. obljetnice Labinske republike (2. ožujka do 8. travnja 1921.), prvog ustanka protiv fašizma u svijetu, kada se oko 2.000 labinskih rudara suprotstavilo talijanskim fašistima već nakon njihovih prvih akcija (fašisti su na vlast došli 1922.) i uspostavilo krakotrajnu samoupravu, koju su Talijani ubrzo srušili, razgovarali smo s dr. Suzanom Mušković, labinskom epidemiologinjom i pjesnikinjom, djetetom rudarske obitelji.


Život dr. Mušković od najranijih dana povezan je s rudarenjem, rudnikom i rudarima, kovom i kovarima kako ih u Labinu zovu. U ugljenokopu su kao rudari radili njezin nono, majčin otac Ivan Poldrugovac sa Štrmca, njezin otac Franjo Paradi, a pred samo zatvaranje i prestanak rudarenja na Labinštini i Suzanin brat Darko Paradi. No, nisu to bile jedine osobe iz njezine obitelji zaposlene u tadašnjim Istarskim ugljenokopima Raša (IUR). Suzanina je majka bila zaposlena kao službenica u Upravi, svekar Tilio Mušković je kao školovani telefonista cijeli radni vijek radio na centrali Direkcije te tvrtke, a svekrva Marija Mušković radila je u rudarskoj menzi. Kao i kod mnogih labinskih obitelji, život cijele obitelji Suzane Mušković bio je u uskoj poveznici s ugljenokopom.


Cijeli tekst ovdje

Foto:, privatna arhiva Suzane Mušković, Pogreb poginulog rudara 1973., Franjo Paradi, Suzanin otac, prvi s lijeva u svečanoj rudarskoj uniformi


Branko Biočić


kova je nasa suzana mušković rudari franjo paradi kova 100 godina labinske republike