Prvi maj M - Prvi maj

Dr. Lucijan Mohorović među svjetskom znanstvenom kremom - predstavio stručni rad na simpoziju u Chicagu

Dr. Lucijan Mohorović  među svjetskom  znanstvenom kremom - predstavio stručni rad na simpoziju u Chicagu

18.5.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN - Primarijus dr. sc. Lucijan Mohorović iz Labina nedavno je, jedini iz Hrvatske, izlagao na zdravstvenom znanstvenom skupu Chicago Scientific Session. Tradicionalni godišnji interdisciplinarni simpozij u organizaciji Američkog kardiološkog društva (American Heart Association - AHA) i Vijeća za arteriosklerozu, trombozu i vaskularnu biologiju (AVTB), posvećen najnovijim dostignućima u prevenciji, dijagnozi i liječenju kardiovaskularnih bolesti, okupio je više od 700 znanstvenika, istraživača i kliničara, iz mnogih krajeva svijeta.

Liječnik Mohorović, po struci porodničar-ginekolog, predstavio je rad koji obrazlaže pojavu visokog krvnog tlaka u trudnica i hipertenziju u istih osoba deset godina nakon poroda. Tu je povezanost pripisao dugotrajnom utjecaju štetnih, toksičnih faktora iz okoliša. Podloga je bilo njegovo epidemiološko istraživanje na 204 trudnice, provedeno od 1975. do 1985. godine u Labinu. Mohorović se za znanstveni skup kandidirao još u studenome, a početkom ožujka

stigao je potvrdan odgovor.

- To što su kolege prihvatile da prezentiram rad, meni je velika nagrada jer je očito prepoznat trud uložen u moja ranija istraživanja. Dobio sam, eto, priliku da s njima upoznam širu znanstvenu javnost, kaže ovaj suradnik na katedri za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Koautori rada su njegovi kolege s tog fakulteta - prof. dr. Eris Materljan iz Labina, šef katedre za obiteljsku medicinu, te prof. dr. Vladimir Micović iz Rijeke, šef katedre za zdravstvenu ekologiju.

- Cilj skupa u Chicagu bio je približiti rezultate recentnih istraživanja, ali i na njih motivirati nove znanstvenike. Tome u prilog govori i podatak da su mladi osvojili sve tri nagrade za prezentaciju radova. Ostali rezultati bit će objavljeni naknadno, dodaje dr. Mohorović.

Njegov se put u Ameriku poklopio s pozivom na međunarodni znanstveni skup u Kinu, u svojstvu spikera, tj. jednog od glavnih izlagača. Stigla mu je, veli, i ponuda ugledne njemačke izdavačke kuće za objavu doktorske disertacije.

- Morao sam odbiti jer nemam novca ni za put u Kinu, ni za prijevod disertacije na engleski jezik, a sredstva za te namjene jednostavno se ne mogu lako pronaći. Za ilustraciju, moja je liječnička mirovina jednaka kotizaciji za sudjelovanje na znanstvenom skupu u Chicagu, požalio se dr. Mohorović, koji je zahvalan Županiji i ostalim sponzorima njegova nastupa u Americi.

Poznat je kao znanstvenik koji je, podsjetimo, u mnogim studijama obrađivao utjecaj okoliša na zdravlje ljudi: dokazao je, kako ističe, da izgaranje ugljena, ali i ostalih fosilnih goriva utječe na trudnice i njihovu djecu. Član je građanske inicijative koja je okupljala protivnike izgradnje Termoelektrane Plomin 2 na ugljen i zagovarala korištenje plina kao energenta. Igor RADIĆ

dr.lucijan mohorović lucijan mohorović zdravlje te plomin te plomin 3 plomin zdravlje prevencija ugljen chicago simpozij trudnice tlak znanstveni rad