Dovršiti pripremljene natječaje: U Istri strepe zbog obustave prodaje zemljišta - što s natječajima u općini Raša i Kršan?

Dovršiti pripremljene natječaje: U Istri strepe zbog obustave prodaje zemljišta - što s natječajima u općini Raša i Kršan?

26.1.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Naputak novog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine o obustavi postupaka davanja u najam ili prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta uzbudio je duhove među istarskim poljoprivrednicima. U tijeku je, naime, provedba nekoliko natječaja u istarskim gradovima i općinama, za koje bi bilo šteta da se zaustave. Državno poljoprivredno zemljište se ionako raspoređuje desetak godina, a još je dvije trećine nepodijeljeno. Naputak se pak ne odnosi na općine i gradove koji već traže suglasnost ministarstva na provedeni natječaj.

- Na sastanku koji je inicirao gradonačelnik Buja Edi Andreašić, a prisustvovali su mu kolege iz svih istarskih gradova i općina, zaključeno je da se oformi delegacija, na čelu sa županom Ivanom Jakovčićem, koja će zatražiti prijem kod ministra. Cilj nam je dovršiti natječaje koji su oglašeni ili su pripremljeni za oglašavanje, i za koje su već stigle ponude, kaže županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović, koji je također bio na ovotjednom sastanku.

Antolović kaže da naputak ministra nema zakonsku snagu, ali se poljoprivrednici, gradski i općinski čelnici neće na njega žaliti, već će se zatražiti da se već otvoreni natječaji provedu po važećem zakonu, a kasniji po novom, kojeg je najavio ministar. Sastanak koji je održan u Brtonigli sazvan je zbog bojazni da će se raspodjela državnog poljoprivrednog zemljišta opet zavlačiti. Šteta je već do sada učinjena, jer se na tim zemljištima nisu posadili trajni nasadi, za koje će biti ograničenja kada uđemo u Europsku uniju, a sada je zadnji trenutak kada se barem nešto može spasiti.

Poreč ne odustaje od raspisanog natječaja

Ipak strepe poljoprivrednici diljem Istre, pa tako, primjerice, i u Cerovlju, premda je javni natječaj raspisan prije nove godine, a prijave zainteresiranih prikupili su i prije nego što su zaprimili naputak ministra.

Do 31. siječnja traje javni natječaj za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Poreča, točnije na lokacijama oko Baderne, Fuškulina, Mugebe, Musaleža, Nove Vasi, Vrvari i Žbandaja. Prošloga je tjedna u javnost procurila i neslužbena informacija da je natječaj poništen zbog ministrovog naputka, no iz Odjela za upravljanje gradskom imovinom saznali smo da će Grad natječaj ipak provesti do kraja.

Pročelnik Đulijano Petrović navodi da su program raspolaganja i Odluka o raspisivanju natječaja donijeti lani na gradskom vijeću i da je u ovu proceduru utrošen znatan dio vremena i sredstava. Stoga u Gradu smatraju da ulaze u fazu davanja suglasnosti ministarstva, te raspisani natječaj neće poništiti. Ukoliko se Ministarstvo naknadno očituje i naloži da natječaj treba ponoviti ili poništiti, Grad će postupiti po njihovim uputama.

Od kršanskog načelnika Valdija Runka, pak, doznajemo da će tamošnja općina za manje od dva tjedna zgotoviti i treće izmjene programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, kojim će obuhvatiti i onih preostalih više od 120 hektara, koji nisu u zakupu. To je oko deset posto ukupne površine u Čepićkom polju.

- Kroz desetak dana imat ćemo podlogu za raspisivanje natječaja, no očito ćemo morati pričekati dok je ministrov naputak na snazi. Nadamo se da to neće potrajati do Božića, jer ukoliko se sve otegne tražit ćemo sastanak sa županom i inzistirati da se, ukoliko je negdje nešto sporno, to rješava u tim lokalnim zajednicama, a ne da se ovako stopira generalno. Ondje gdje je sve uredno stvari moraju cirkulirati, ne može stati život, jer vrijeme je novac, izjavio nam je Runko.

I Uskok pratio natječaje

U ministrovom naputku jasno je naznačeno da se postupci s državnom zemljom obustavljaju do osnivanja nadležne agencije koja će preuzeti programe od jedinica lokalne samouprave. Razlog tome je i da se spriječe moguće malverzacije sa zemljom.

A kada je o njima riječ, u Istri su se nepravilnosti oko prodaje i zakupa državnog zemljišta, uglavnom vezale uz Buje. Naime, bilo je posljednjih godina dosta nezadovoljnih ponuđača, sumnji u nepravilnosti i javnih optužbi da su različitim manipulacijama neki tereni rezervirani za pojedine osobe. Za natječaj iz 2008. zainteresirao se i Uskok, a iako je doneseno rješenje o odbacivanju kaznene prijave, Ministarstvo poljoprivrede ga je ipak poništilo. Sve to rezultiralo je, u travnju 2010. javnim otvaranjem ponuda, što je trajalo čak pet sati! Kako danas u Bujama gledaju na naputak i najavljene promjene?

Bura oko natječaja dizala se i u Marčani koja je u zadnji tren donijela Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu, samo dan prije isteka roka za jedinice lokalne samouprave sredinom kolovoza 2010. Nakon dobivanja suglasnosti od Ministarstva poljoprivrede, raspisan je tek jedan natječaj za prodaju i zakup, na koji je pristiglo dosta primjedbi. One su, zajedno s odlukama s Općinskog vijeća vezanim uz natječaj, poslane u nadležno Ministarstvo, od kojega se još uvijek iščekuje odobrenje o dodjeli zemljišta. No, očito će, kako čujemo od načelnika Marijana Kostešića, nakon nedavne odluke o osnivanju Agencije morati doći do ponovnog usklađivanja marčanskog Programa.

Ima i onih koji kasne

Na općinskom Vijeću Bala, koje od 2006. provodi zakup, koncem prošle godine vijećnici su donijeli odluku o raspisivanju natječaja za davanje u zakup novih 25 hektara na rok od 20 godina, no zbog novog naputka ministra taj je natječaj na čekanju.

U posljednji čas, malo prije božićnih praznika, u Pazinu je uspješno dovršena procedura prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta čime je osam pazinskih poljoprivrednika postalo vlasnikom osam hektara oranica i pašnjaka. Ovih bi ih dana komisija sastavljena od geodeta, pravnika i agronoma trebala uvesti u posjed.

Budući da su u proceduru krenuli prije naputka Ministarstva poljoprivrede, tijekom ovog će tjedna i gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović s poljoprivrednicima potpisati sto novih ugovora za zakup 120 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

No, ima i onih koji debelo kasne. Općina Raša, primjerice, u začetku je izrade programa za državno zemljište jer je tek koncem prošle godine donijela bazni dokument za njegovo kreiranje - Prostorni plan uređenja. Tvrtka Daar iz Varšave ima namjeru zakupiti 56 hektara u Raškoj dolini za uzgoj borovnica, no napominju da je uvjet za njihovo ulaganje od 1,5 milijuna eura i početno zapošljavanje 12 radnika razumni rok donošenja programa raspolaganja zemljištem. No, hoće li ulagači izgubiti strpljenje?

Nije Raša jedina: Općine Žminj i Kanfanar, koje imaju manje državnog poljoprivrednog zemljišta, do sada nisu napravile programe o njegovom raspolaganju. Općina Kanfanar priprema program koji se može očekivati do kraja ove godine, a u Žminju nije ni u planu. (Redakcijski izvještaj)

valdi runko poljoprivredno zemljište opcina raša raša cepicko polje natjecaji poljoprivreda