Dotrajaloj lokalnoj cesti od Brovinja do Skitače prjeti urušavanje: Prometnica u raspadu, a promet sve gušći

Dotrajaloj lokalnoj cesti od Brovinja do Skitače prjeti urušavanje:  Prometnica u raspadu, a promet sve gušći

6.6.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na jednoj posljednji općinskog vijeća Raše u starom sazivu spomenuta je hitna potreba za popravkom lokalne ceste Brovinje - Skitača jer zemljište pod njom klizi pa joj prijeti urušavanje niz krševiti obronak kojim se uspinje. Dotrajala je i cesta koja do etnosela s glasovitim pogledom na Kvarner vodi s druge strane, iz smjera Ravni, ali njoj barem ne prijeti lomljenje asfalta pod kotačima.

 

Komadi suhozida i stijene na cesti

 

Od oko pet i pol kilometara prometnice na koju se skre-će s prometnice Labin - Koromačno kritična su tri i pol kilometara, od Brovinja do vidikovca s odmorištem. Teško je pronaći dio asfalta koji nije popucao ili se već odlomio. Vozila koja se mimoilaze moraju se kretati vrlo oprezno i usporeno jer na obje strane vreba prepreka, kamenje poispadalo iz suhozida ili stijene. Kako se približava turistička sezona, promet je sve gušći, a ostvare li se općinska predviđanja turističkih dolazaka do 2020. godine, gužva će biti još veća. Do sada je problem najviše dolazio do izražaja prilikom održavanja smotre vina istočne Istre na Skitači.

Duž ceste postoji nekoliko ugibališta. Ona ilustriraju koliko bi je približno trebalo proširiti u brdo. Otkopani materijal nasuo bi se s druge strane gdje bi ga od klizanja čuvao potporni zid. Uz rub bi također trebalo postaviti odbojnu ogradu koje sada nema. Problem je i to što je dio kojim cesta prolazi kroz Brovinje zapravo središnja seoska ulica koja nema mjesta za proširenje, pa bi se moglo razmisliti i o obilaznici.

Posljednje, ali ne i najmanje važno jest da bi istovremeno sa širenjem ceste valjalo pomaknuti i preostale suhozide koji je prate na pojedinim dijelovima.

 

Sanacija sredstvima iz EU-fondova?

 

Budući da je riječ o lokalnoj cesti, sanacija pada na teret općinskog proračuna. Trenutno je teško procijeniti koliko bi iznosio ukupan trošak, ali postoje dobri izgledi da zahvat bude kandidiran za sredstva iz europskih fondova, što znači da bi mogao biti uvr-šten u proračun za 2014. Cesta iz smjera Ravni, duga oko četiri i pol kilometra, uža je, znatno strmija i puna serpentina, pa je njome valjalo oprezno voziti i kada je asfalt bio nov, ali je stabilnija i prolazi zemljištem na kojemu ima mjesta za širenje. Takav zahvat su u dijelu kojim prolazi kroz selo Škvaranska, na polovini puta, voljni o svom trošku izvesti strani investitori koji grade dvanaest vila.  R. SELAN

cesta prometnica brovinje skitača koromačno sanacija rupe na cesti općina raša raša